Rollei Creative Commons License 2015.12.19 0 0 11445

Nem tudom, hogy te milyen tankot használsz. A Kindermannban elég 500 ccm egy rollfilmhez, a kisfilmhez meg valami 300, vagy 350. Legalábbis így emlékszem, de bárki lemérheti, hogy mennyi lepi el az orsót biztonságosan, én is így tettem egy üres orsóval, aztán felkerekítettem, hogy könnyebb legyen számolni a hígításkor. A nagyobbikba, amibe 3 kisfilmes, vagy két rollfilmes spulni megy, egy liter oldat kell. Én mindig hagyományos tankban, kippelve hívtam, a hívógépekről, folyamatos mozgatásról lövésem sincs, azt sem tudom, hogy oda mennyi vegyszer kell.

 

A Kindermannok előtt sokáig Patersonokat használtam ott valóban több vegyszer kellett egy-egy filmhez az alsó rész kiképzése miatt, többek között ezért is váltottam, meg azért is, mert ha használtan vettem, nagyon oda kellett figyelni, hogy ne legyen repedt. Meg egyszer kiesett az egyik kupakjából a vegyszerbeöntő rész fényzárója, nem volt benne film, meg néhány mozdulat volt visszaragasztani  - de azért mégis.

 

És ha már a pénzről (is) polemizálunk: Az általam ismert amatőr laboreszközök között relatíve a Kindermannok a legdrágábbak, még használtan is. Darabonként vásárolgattam össze, úgy néhány száz, vagy egy-két ezer  froncsi volt a különbözet. Nem tudom, mert soha sem számoltam utána, de ha akarod megtippelheted, hogy egy kb. másfélszeresébe, vagy kétszeresébe kerülő, örök életre szóló fém tank mennyi idő alatt hozza be az árkülönbözetet, ha oda csak 500 ccm hívó kell filmenként, és nem pl. 650.

 

Jó hívó az a Rodinal, tényleg nagyon olcsó, a végtelenségig eláll, tág keretek között variálható a hígítás. Én mondjuk nem szerettem, mert nekem nem tetszettek a középtónusok, meg a szürkék, amiket csinált.   

Előzmény: Törölt nick (11441)