Rollei Creative Commons License 2015.12.18 0 0 11438

Én kettesével hívtam a filmeket, annyit meg ezért nem volt nagy kunszt összevárni. Bekevertem 500 köbcenti munkaoldatot, abban egymás után két filmet lehet előhívni, valami 10%-os hosszabbítással. Így mindjárt felezheted is az általad számolt összeget. Persze nem baj, ha több tank és főleg orsó akad, mert akkor nem kell mosogatni, meg szárítgatni a két hívás között. De még a Kindermanyusokért sem kell bankot rabolni, viszont cserébe még az unokáid vígan pacsálhatnak majd bennük. Orsókat érdemes szondázgatni a Soósnál, néhány százasért szoktak lenni külön is, de láttam már 60-100 froncsiért is.

 

 

 

"Kicsit azért ez a "ha nincs pénzed DD-X-re mit akarsz egyáltalán" hozzászólás meg kell valljam meglepett, de hát magyarok vagyunk, mediterrán vér, semmi gond."

 

 

Szerintem senki sem írt ilyet, de mindegy is. Tudomásul kell venni, hogy a fotózás a vizuális-intellektuális sík mellett technikai sport is, az eszközöknek, meg a vegyszereknek ára van, azt bizony ki kell csengetni. Az egy dolog, hogy a digitálincs óta a professzionális (azaz termelőeszköznek szánt) filmes eszközök gyakorlatilag aprópénzért kaphatók, de ez nem vonatkozik a filmekre, meg a vegyszerekre, azoknak inkább felfelé megy az ára, már csak azért is, mert egy csomó gyár bezárt.

 

Veszel egy gépet néhány tízezer forintér, esetleg egy-két százasért, meg azért esetleg kellene még pótkazetta, másik obi, ilyesmi. A szkennert, meg a fotópapírt is pénzért adják, az is eléggé zsebbenyúlós tud lenni. Aztán veszel filmet, nem figyelem az árakat mostanság, de tisztességes filmet nem hiszem hogy megúszol másfél-két rongy alatt. Namost ebben a palettában én a magam részéről pont azt kakálnám le a leginkább, hogy egy-egy spulni előhívása kétszáz, vagy négyszáz froncsiba kerül, ennyiért még tisztességes sört sem tudsz venni. Viszont, ha ezen a relatíve legkisebb tételen akarsz rugózni, akkor cseszheted az egészet, mert nem fogod tudni csúcsrajáratni a rendszert, mindig csak a buhera marad.

 

Amúgy úgy van ahogyan a Söndör írta, a jó minőségű hívók között nincsen ordító különbség, azt sem lehet kijelenteni, hogy ez, vagy az a világ legjobb hívója. Inkább árnyalatok, nem véletlenül szán helyet a termékismertetőkben az Ilford annak, hogy melyiket mire javasolja. Pl. a Microphen akkor jó, ha szereted a karakteres szemcséket, meg pushirozni akarsz, a Perceptol meg szép lágy, igen finom szemcséjű negatívot ad, de nem tudod úgy kihasználni, mint a többieket, a DD-X meg a legjobb általános képminőséget adja, ráadásul törzsoldat, amit könnyebb kezelni, meg temperálni. Amúgy nem érdemes faksznizni a széttöltögetéssel, nekem mindig kibírta megdöglés nélkül, pedig lakásban, felső polcon tartottam. 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (11436)