Lakatos MacLeod Creative Commons License 2015.12.07 -1 1 75

Üdv!

Ha valakit még esetleg érdekel a téma...

Bő négy év mineheadi élmény van a hátam mögött.

 

Gyakorlati tapasztalatok/tanácsok:

- munkakezdéshez tulajdonképpen csak útlevél/személyi kell, és két referencialevél, erkölcsit nem kérnek (anno, amikor én kezdtem, még kértek), plusz ki kell tölteni a belsős nyomtatványokat és aláírni a szerződést

- amíg nincs bankszámlaszámod, addig csekket kapsz, amit a benti pénztárban tudsz kp-ra váltani. Ezt maximum háromszor teheted meg, utána mindenképpen számlaszámra van szükséged. Fizetés minden második pénteken van.

- számlanyitáshoz NI number (gyakorlatilag a brit TB-szám) és útlevél/személyi szükséges (útlevéllel minden egyszerűbb és gyorsabb)

- az NI number kiadása interjúhoz kötött: fel kell hívni a központot és időpontot kérni a legközelebbi irodájukban (ez jelen esetben Taunton). Az interjún tulajdonképpen arról győződnek meg, hogy te valóban önmagad vagy-e. Vidd el minden fényképes igazolványodat, illetve jól jöhet még a munkaszerződésed.

- mivel az itteni fizetés brit szemmel nézve nevetségesen alacsony, ezért lehet ún. working tax creditet igényelni. A menetrend hasonló: az NI number és a számlaszám birtokában fel kell hívni a tax credit helpline-t, leegyeztetni-megadni egy csomó adatot, ezt követően küldenek egy paksamétát postán, ezt halál precízen ki kell tölteni, visszaküldeni, és elbírálják, hogy mekkora összegre vagy jogosult.

 

Én nem euworkön keresztül jöttem ki annak idején, erről közvetlen tapasztalatom nincs. Volt az évek alatt olyan kollégám, aki így jutott ki Butlinsba, összességében pozitív volt, amit mondtak: megbízhatónak tartották a céget.

 

Szubjektív rész:

 

A párok egy kicsit jobb helyzetben vannak, ugyanis az "apartmanok" kétszemélyesek, azaz ha egyedül vagy, óhatatlanul is össze fogsz kerülni egy ismeretlennel. Anyagilag is kifizetődőbb, ha nem egyedül vagy: továbblépni is sokkal könnyebb lesz erről a helyről. Mert hogy innen tovább akarsz majd állni, de minél hamarabb, az szinte biztos.

 

A szállások borzalmas állapotban vannak: konkrétan rohad az egész. Az ún. "staff village" nagyjából olyan, mint egy lepusztult barakk-komplexum. A blokkok kétszintesek, a falu egyik felén fürdőkádas-tűzhelyes megoldással (zuhany nincs!), másik részén tusolós-mikrós (sütő és platni nincs!) kivitelezéssel. Van még olyan szállás is, ahol szintén tusoló van, a konyhában viszont beépített platni található, sütő azonban itt sincs.

Az apartmanban van egy nappali (itt van a "konyha" is), két, kb. 3x3-as szoba, és egy fürdőszoba (a wc-vel egyetemben). A nappaliban van két kanapé és egy hűtő, meg egy-két konyhai felszerelés (bepenészedett vízforraló, egykoron talán fehér színű bögrék. szétrohadt fakanál stb.), szobánként találsz egy lestrapált ágyat (ha mázlid van, nem rohad), két éjjeliszekrényt, és egy szekrényt (ajtaja nincs, de van benne néhány drótból hajtogatott vállfa). A szállásokhoz alapjáraton nem jár se asztal, se szék - természetesen szerezhetsz/vásárolhatsz, ha akarsz.

A szigetelés pocsék, az állag pocsék: az egész hely koszlott, büdös, bontásra megérett.

 

Az órabér bruttó 6.7 font óránként (a brit minimum), ebből 5.74 marad a szállás-rezsi kombó levonása után. A fizuból vonnak még kevéske adót, eü járulékot és nyugdíjjárulékot is.

A mineheadi Butlins januárban zárva van, nincs vendég, következésképpen munka is alig. Februárban és márciusban csak három éjszaka vannak vendégek, november elejétől december közepéig szintén, azaz minden részlegen erősen csökken az óraszám.

A staff village zajos: majdnem minden éjjel buli, őrjöngés, ivászat, olykor balhé. Ha túlóra vagy éjszakázás után pihenni szeretnél, akkor rossz helyre jöttél.

Heti 37.5 órával kb. 800 font marad a zsebedben, és már ki van fizetve a szállás és a rezsi - cserébe nincs normális munkaéved, illetve ez a pénz itt a vicc kategóriája, nagyjából semmire nem mész vele.

A munkahelyen alig kell az angol nyelvet használni, azaz odabent szinte semmi esélyed a fejlődésre - ezt önerőből kell megoldanod.

A helyi lengyel boltban illetve a tescos "lengyel polcon" sok mindent beszerezhetsz (pl. tejföl, zsemlemorzsa, élesztő), a lengyel boltban ráadásul vannak magyar termékek is. A város nagyon kicsi, és távol van mindentől, a legközelebbi nagyobb város Taunton: ha pl. ruhát akarsz vásárolni, oda érdemes elmenned, mert helyben alig kapsz valamit.

A környezet szép, de az erős szél és az eső szinte mindennaposak. A városka is szép, csak a lehetőségek nagyon korlátozottak.

Az internetkapcsolat itt kizárólag wifis lehet, ami viszont drága és borzalmas minőségű.

 

Ezt a munkahelyet egyedülálló embernek csak végszükség esetén ajánlom, ha otthon már összecsaptak feletted a hullámok, ha szó szerint menekülnöd kell valami miatt otthonról. Ha egyedül jössz ki, és nem sokallsz be rögtön, akkor szinte biztos, hogy évekre itt ragadsz, főleg, ha odahaza kötelezettségeid vannak (hitelt kell fizetni, szülőket, családot kell segíteni). Egyedül sokkal nehezebb lesz annyi pénzt összehoznod, hogy új helyet találj: a brit lakásbérlési feltételek elég viccesek. Ha párban vagytok, minden könnyebb egy kicsit, de ez a hely kitűnően alkalmas arra, hogy visszahúzza, bedarálja az embert.

Ha hosszú távon akarsz boldogulni Angliában, akkor a nyelvtudás mellett jó szakmára is szükséged lesz: ha az nincs meg, csak minimálbéres pozíciókra számíthatsz.