Don Calo' Creative Commons License 2015.11.14 0 0 1200

Szervusztok, jó napot!

 

Szeretnék segítő véleményeket olvasni, kedves szakági fórumozók. 

Ezt a emailt egy hete írtam kb. egy szerelőnek és akkor nem is fogalmazok újra, elnézést:

 

" Van egy 1998-ban vásárolt német parabola antennás szettem, amivel tízen-valahány éven át tudtuk nézni az "Astra" satellit főleg német ingyenes tévé csatornák adásait.Ám néhány éve valami tönkrement és csak van a ház falán azóta potyára a méternyi széles "lavór". Én nem igazán értek hozzá, hogy "lelámpázni" kellene-e a koax vezetéket, avagy az antenna feje halt meg talán? Mert a beltéri egység mintha "élne" azóta is.(?) 
A típus: LaSat LS 2500  (A képet neten találtam, ők is öregnek írják ezt már. Így nem fotóztam be az enyémet.)

Gondolom, sokkal modernebbek és nagyobb tudásúak vannak azóta már...
Szóval: Mivel van a "tányér" a tartójával a déli házfalon, szívesen javíttatnám, esetleg cseréltetném is annak érdekében a vételhez szükséges dolgokatamennyiben ez kisebb összegből is megvalósítható volna. Mert a Tarr Kft.-vel amúgy szerződött kábeltévénk van a községben ugye. Ez a saját parabolás lehetőség amolyan plusz volt és lehetne, ha jó lenne újra.(A nejem a tévénéző nálunk, én már több, mint 9 éve az internet "függője" lettem inkább. Neki szeretném megoldani, ha lehetne(?).) "    (Eddig a levél idézete.)

 

A szakember szerelő egy viszonylagos előkalkuláció alapján kb. max. 47 ezer forint költséget vetített elő nekem a legutolsó válaszában, amit - sajnos - nem tudok most bevállalni.

 

Akkor arra gondoltam:

Minden a helyén van, csak 2-3 éve nem ad képet semelyik csatorna sem. Lehet, hogy digitalizálták az Astra műhold vételét (pl. a németek(?)) és én el vagyok maradva az 1998-ban vett szettemmel?

 

Mi van, ha veszek egy új (digitális, HD-képes, stb.) beltéri egységet, ami már 6 - 15 ezer forint között is található a webárusítóknál. Na meg egy új fejet a hibátlan 90 centis "lavór" elé. Azok pedig alig egy-két ezer forintért vannak, a "mono" vagy "szóló" (egy tévére kötném, ami egy 6 éves  LG 32LH5000 típus) megfelelne nekem. A parabolám ahogy áll, az talán jó(?), mert csak nem ment arrébb az az Astra műhold azóta(?) :)

A koax kábel még ma is jónak tűnik és valahol azt olvastam, a parabolához nem is szükségeltetik drága "szuper" koax kábel.(?) A másik, hogy az ablakcsere és külső falszigetelés óta a kőművesék beágyazták "örökre" a koax kábeleket is, kívül-belül a falon... (Nem szívesen vésnék-fúrnék újnak helyet.)

Tehát, ha vennék egy beltérit és egy új fejet feltennék a régi helyére (semmi szakértelmet ezek így nem igényelnek szerintem) akkor újra üzemelne a satellites vételem?

 

Mondjuk, ha ezeket megvenném a netről (?) :

https://www.pcland.hu/strong_srt_7004?forras=4

http://antennabolt.superwebaruhaz.hu/opticum-muholdvevo-fej-single-01db-premium-lnb-uni-t89975

 

Várom a hozzáértők, szakemberek véleményeit, segítő hozzászólásait.

Előre elnézést kérek, ha mint laikus személy, bárhol szakmai marhaságokat írtam volna, vagy írnék.

Csak jó volna "magad uram, ha kicsi a bukszád!" módban megoldanom ezt. Köszönöm, ha megértenétek!

 

(A nicknevem nem "Mekk Elek".) :-P