isabellee Creative Commons License 2015.10.26 0 0 10880

Sziasztok!

 

Nem az anyagiak miatt mondtam, hogy inkabb Ny-Europaba mentem volna. Hanem azert, mert kozelebb van, Mo-hoz, es onnan gyerekekkel konnyebb is hazatelpulni (gondolom en).

 

Meg oszinten megmondom, hogy most mar nem jo a kornyekunk sem, mert egyre tobb kinai van. (Mikor kb. 10 eve idekoltoztunk, meg egy sem volt.) Nem bunozok, stb., csak nem szolnak hozzank, a halloweent lehetetlen unnepelni a gyerekekkel a kornyeken (itt a gyerekek korbejarnak hazrol hazra jelmezben, es kapnak csokit, de a kinaiakat ez nem erdekli). Kinai gyerekekkel jatszani sem lehet, mert ok mindig tanulnak (vagy zeneorat vesznek - minden olyasmit, ami segiti oket bekerulni a Harvardra, vagy valami Ivy egyetemre.) Es egyre tobb kinai bolt lesz, kinai aruval es felirattal. Katolikus templomok es iskolak zarnak be a kornyeken, stb. Ugy latom, hogy Mo-n szeretik oket. A kisvarosban, ahonnan valo vagyok, tobb kinai bolt is van, es egyik ismerosom 14 eve lanya (Mo-n) azt mondta, hogy a 2. nyelvnek a kiait fogja valasztani. Mindegy, most nem ez a tema.

 

TV nezes: Regebben a Duna TV-t neztuk parabola antennan keresztul. De most mar 4 csatornat lehet fogni a mediaklikk.hu-n keresztul (M1, M2, Duna, Duna World). Azert szinvonalasabbak a musorok, mint az amerikai tv-n, es legalabb a gyerekek tanulnak magyarul is. (Tokeletesen tudnak, de nem szeretnem, ha elfelejtenek.)  Es az amerikai tv sem nagyon partatlan - es nem olyan reszletes a Mo-i bevandorlo valsagrol. Az M1-en vegigneztem az elo kozvetitest, ahogy a bevandorlok kivonultak Budapestrol, gyalogoltak az M1-es autopalyan, busszal elszallitottak oket, stb. De azert az elemzeseket mar fenntartassal nezem. Es a hir osszevalogatas is eleg "erdekes". Vagy arrol van szo, hogy a bevandorlok milyen agresszivak, kovetelozok, stb. vagy arrol, hogy mennyire eloretor a szelsojobb.

Ti mibol gondoljatok, hogy az M1 nem jo?

 

A "Bevandorlas - Problema ?" topikban is tok ugyanez megy, mint az M1-n. Jol "le is szidtak", mert ossze mertem foglalni a 150.000-res topik hozzaszolasanak a lenyeget: Jelenleg legjobban az eliszlamosodastol es a szelsojobb eloretoresetol kell felni. Ezt targyaljak napi kb. 1.000 hozzaszolason keresztul. Es allandoan rettegnek, neha mar ilyen "vilagvege" hangulat van, es temetik a feher kereszteny Europat.

 

Es azt allitottak a topikban, hogy Svedorszagban es mas Ny. Europai orszagokban a muszlimok gettokban, un. "No-Go" zonakban laknak, ahova a rendorok sem mernek bemenni. En ezen csodalkoztam, mert Amerikaban nem ilyenek a muszlimok. Kepzettebbek, mint az atlag: legalabb 59%-anak van alapfoku egyetemi vegzettsege, es nem laknak gettokban, hanem elkeverednek masokkal.

 

Amugy tenyleg erdekes az M1 hirtajekoztatoja. Eloszor mindig azt mondtak, hogy Svedorszag mennyire befogado. Most meg mar valamelyik nap azt mondtak, hogy iden mar a 15. menekult szallast gyujtottak fel. Persze, mindig azt mondjak, hogy "ismeretlen tettesek".

 

El tudom kepzelni, hogy ez a mostani bevandorlasi hullam nagy terhet ro Svedorszagra - ilyen sokan, ilyen rovid ido alatt. De gondolom, ott is megvizsgaljak a kerelmeket, es a nem jogosultakat kiutasitjak.

 

Azert orulok, hogy Svedorszagban nem olyan rossz a helyzet, mint ahogy a hirekben, illetve egyes topikokban mondjak.