Lilla1985 Creative Commons License 2015.10.06 0 0 60276

Sziasztok!

 

Az én tortúrám lassan 1 éve kezdődött. Tavaly novemberben 3,5 után abbahagytam a fogamzásgátló szedését. Kíváncsi voltam, hogy a ciklusomat sikerült-e beállítani, mert én elhittem a nőgyógyásznak, hogy majd a rendszertelen menstruációmat a fogamzásgátló rendbe fogja hozni. (Most már tudom, hogy ez nem igaz.) Soha nem volt normális ciklusom, vagy jóval több volt, mint 28 nap, vagy olyan is előfordult, hogy kb. 21 napra jött meg. De viszont mindig megjött, soha nem maradt ki. Aztán 2011-ben amikor ezt a problémámat elmondtam a nőgyógyásznak, ő azt mondta szedjek fogamzásgátlót, mert az majd rendezi ezt a problémát. Csak azt felejtette el mondani, hogy ez csak addig lesz így, amíg szedem a gyógyszert, mert utána megint jönnek a problémák. Pattanásaim soha nem voltak kamasz koromban, viszont 24-25 éves koromban előjöttek, akkor kezdtem el rendszeresen arckezelésekre is járni. Mondjuk ezen a problémámon a fogamzásgátló sosem segített.

Szedtem rendesen a gyógyszert, nem is volt problémám. De tavaly úgy döntöttem tartok egy kis szünetet. Miután abbahagytam 1 hónap múlva elkezdett hullani a hajam, tele lettem ragyákkal, de nem csak az arcom, hanem a hátam és a dekoltázsom is telis tele volt pattanásokkal. A mestruációm hol megjött, hol nem, de inkább nem. Az államon szőrök jelentek meg, ami előtte nem volt jellemző. Vártam fél évet, mert azt mondják, idő kell, hogy a gyógyszer után helyre álljon a szervezet. Aztán júniusban elmentem egy nőgyógyászhoz, aki rögtön nekem esett, miért hagytam abba a gyógyszert. Mert ha még mindig szedném, akkor nem lennének ilyen problémáim. Megnézett ultrahangon, és megállapította, hogy vannak ciszták a petefészkemben, melyek még fél évvel korábban nem voltak. Elküldött hormonvizsgálatra. Majd közölte, hogy úgyis megint fogamzásgátlót kell szednem, aztán ha gyereket akarok, akkor jöjjek vissza, és akkor fog kezelni. Egyébként azt mondta, hogy PCO-t gyanít.

Miután meglettek a hormon eredményeim egy másik dokihoz mentem velük, mert nem igazán volt kedvem újra felkeresni a "kedves" doktor urat. A második nődoki már egész másként állt hozzám. Megvizsgált, és azt mondta, hogy vannak ugyan cisztáim, de egyébként szervileg rendben vagyok. A méhem és a petefészkem is rendben van. A hormoneredményeim megnézte, de úgy éreztem, hogy nem sokat konyít hozzájuk. Az LH hormon eredményem ugyanis majdnem háromszorosa az FSH-nak, ő mégis azt mondta, hogy minden rendben. Ezenkívül azt mondta, hogy a ciszták nem PCO jellegűek, de jó lenne, ha újra fogamzásgátlót szednék. Illetve elküldött belgyógyászhoz, hogy nézessek inzulin szintet. De egyébként ne aggódjak, nem lesz gond, és lehet majd babám.

A terheléses vizsgálat sem mutatott semmit. Az inzulin normális, annyi, hogy a vércukrom 2 óra elteltével az éhgyomri érték alá esett vissza, de az orvos azt mondta, nincs probléma. Viszont ő már elküldött endokrinológushoz, és azt mondta, mindenképpen olyat keressek aki nőgyógyász is egyben.

November végére kaptam időpontot a Sote 1. számú klinikára dr. Garamvölgyi Zoltánhoz. Így most várok. A fogamzásgátlót 4. hónapja szedem újra. A hajhullás megszűnt, de a pattanásaim nagyon nehezen múlnak az arcomon. Közben már bőrgyógyásznál is jártam, aki kezeli a ragyáim, de ő azt mondta legyek türelmes, mert sok idő kell, mire teljesen elmúlnak.

Remélem az endokrinológus végre felállítja a diagnóziszt. Jó lenne már tudni, hogy ez PCO-e vagy sem. Egyébként nem vagyok túlsúlyos. Rendszeresen sportolok és odafigyelek a táplálkozásomra. Van itt olyan köztetek, aki úgy PCO-s, hogy az inzulin szintjével nincs gond? Illetve ismeritek-e a Garamvölgyi dokit? Vannak tapasztalatok vele kapcsolatban?