indeksznyik Creative Commons License 2015.07.13 0 0 4201

http://magyarhirlap.hu/cikk/30191/Amerika_a_negativ_kivetel

 

A tizenegy pont tehát, amelyben Amerika „kivételességét” az Alternet.org bizonyítja – negatív értelemben, erős rövidítéssel:

 

1. Egy Amerikához mérten bőségben élő országban ötvenmillió ember él olyan háztartásban, ahol bizonytalanság uralkodik, vajon lesz-e elegendő élelmiszer aznap az asztalon.

 

2. Diákkölcsönök: az elmúlt években Amerikában oly mértékben elszálltak a tandíjak, hogy az alsóbb és középosztályból származó végzősök átlagosan harmincezer dollár bankkölcsönnel (diákhitel) hagyják el egyetemüket és főiskolájukat. Míg Németországtól Norvégiáig az állami egyetemek ingyenesek.

 

3. Gyes: az Egyesült Államokban a szülési szabadság rendezését a szövetségi államra és nem egyszer a munkáltatóra hagyják. Sok más országban a szülési szabadságot nem csak garantálják, még fizetik is. Franciaországban, Spanyolországban, Hollandiában és Ausztriában ez négy hónap.

 

4. A Föld jogai: a legfelsőbb bíróság nemrégiben a tiszta levegő ellen hozott döntést, lehetővé téve, hogy a széntüzelésű erőművek minimális mennyiségű higanyt és egyéb mérget bocsássanak a levegőbe. Ecuador 2008-ban lett az első ország, amely átírta az alkotmányt, és a világ első országaként elismerte a természet jogát, hogy megvédje magát az emberiségtől.

 

5. Wifi-szolgáltatás: Amerikában kétszer olyan drága az internet-hozzáférés, mint máshol. Vagy még drágább. Sebessége pedig lassabb, mint sok más országban. Mert a piacot hegemóniát élvező óriáscégek uralják.

 

6. Vakáció: az Egyesült Államok az egyetlen fejlett ország, amelyben nincs megszabva a fizetett szabadság ideje. Európában a legkevesebb fizetett szabadság négy munkahét évente. Örülhet az az amerikai, aki két hét fizetéses szabadságot kap.

 

7. Biciklibarát városok: a világ leginkább kerékpárbarát városainak sorrendjében 2015-ben amerikai város – Minneapolis – a tizennyolcadik lett. Ez is csak a jó idők esetére vonatkozik. Holott egy új bicikliútra költött minden egyes dollár huszonnégy másikat eredményez a kisebb egészségügyi kiadásokban, miközben csökken a környezet szennyezettsége és könnyebbé teszi a közlekedést.

 

8. Borravaló: száz évvel ezelőtt Amerikában ritka volt a borravaló adása. Akkor „osztály nélküli társadalomnak” tekintettük magunkat. Ma már olyan keveset keresnek a pincérek is, hogy nem tudnának megélni a borravaló nélkül.

 

9. Metrikus rendszer: Burma és Libéria mellett már csak Amerikában nem használják. A globalizált világban egyre súlyosabban rombolja az ország versenyképességét.

 

10. Hit a tudományban: a megkérdezett amerikaiak negyvenkét százaléka nem hisz a fejlődéselméletben.A tudomány- és matematikaoktatásban Amerika messze lemaradt több európai és ázsiai ország mögött.

 

11. Abortuszhoz való jog: az országban egyre nehezebb abortuszt végző nőgyógyászati klinikát találni. A helyzet már Nepálnál is messze rosszabb, ahol korábban súlyosan büntették a művi vetélést. -