Csuklósbusz Creative Commons License 2014.11.21 0 0 19

A vezetékes telefon csak akkor fogyaszt ha felemelik a kagylót. A vonalon ha nincs felemelve a kézibeszélő, nem folyhat áram.

 

Hiába a sok modern vezetékes telefon órával, világítással stb, ezek külön tápról vagy elemről mennek. A cordless vezetékesek is tápról (konnektor) mennek.

 

Sőt olyan vezetékes telefon nincs és nem is engedélyeznek ami letett állapotban a vonali áramot fogyasztja. 

 

A telefonfülkék pl azok a vonali áramról mennek, de azok is csak akkor ha fel van emelve a kagyló. 

 

Tehát a vezetékes telefonközpont fogyasztása minimális és eltörpül egy mobil bázisállomásétól.

 

Itt pl a faluban van 3000 Fő lakosság, ezer ingatlan, és sokat mondok ha azt mondom hogy van 150 db bekötött vezetékes telefon. De tegyük fel, legyen minden házban vezetékes telefon.

 

4 mA szivárgó áramig általában nincs gond, de ez felett beemelésnek érzékeli a központ és máris használhatatlanná válik a vonal.

 

4 mA nagyon maximum 0,2W teljesítménynek felel meg.  De ez ugye az elméleti maximum amit nem nagyon tudsz kihasználni.

De tegyük fel hogy mind az 1000 lakosnak mind van vezetékes vonala és mind egy RJ45-ös dugóval betonkeverőt üzemeltet a telefonvonalról....  ez így 200W.

 

Tehát ha mindenki lopná a telefonvonalból az áramot akkor is 200W-os fogyasztás amit két autóakksival áthidal a rendszer.

 

Míg a mobiltelefon bázisállomásunk folyamatosan tartja a kapcsolatot egy másik bázissal amiről a fő összeköttetést kapja ami ugye nem kicsi teljesítményigény nomeg a telefonok felé is sugároznia kell... Szóval tetemes fogyasztás az.

 

A vezetékes telefon a leg energiatakarékosabb. 

 

Egy központra nem megy rá 10 ezer vonal, nagyvárosokban sok központ van, egy kis faluban meg csak egy.