szponzor Creative Commons License 2014.11.21 0 0 3362

Kihirdették az Aranycipőre jelölt hat játékos névsorát. Ezt a díjat az év legjobb ligarögbi-játékosának ítélik oda, ez a legfontosabb egyéni elismerés, amit ebben a sportágban el lehet nyerni.
Az idei jelöltek:

  • Jesse Bromwich (pillér, új-zélandi, Melbourne Storm)
  • Sam Burgess (összefogó, angol, South Sydney Rabbitohs - az NRL-szezon után átment az uniós rögbibe, most a Bath játékosa)
  • James Graham (pillér, angol, Canterbury-Bankstown Bulldogs)
  • Greg Inglis (fogó, ausztrál, South Sydney Rabbitohs)
  • Shaun Johnson (nyitó, új-zélandi, New Zealand Warriors)
  • Johnathan Thurston (irányító, ausztrál, North Queensland Cowboys)

Ez egy több szempontból is kiegyensúlyozott névsor: 3 támadósoros és 3 irányítóposzton szereplő játékos van benne, 2 angol, 2 ausztrál és 2 új-zélandi. Az viszont világosan látszik, hogy a legjobb angol játékosok elmúlt években tapasztalható délre csábításával az eleve is magasabban jegyzett NRL döntő fölényre tett szert a Super League-gel szemben: csak NRL-klubok játékosai közül kerülhet ki az idei aranycipős.
Mindenképpen kuriózum, hogy Sam Burgess személyében egy kódváltó is felkerült a listára, ráadásul úgy, hogy idén egyetlen válogatott mérkőzésen sem szerepelt. Két korábbi győztes is van a jelöltek között: Thurston 2011-ben és 2013-ban nyerte el az Aranycipőt - tehát ő a címvédő -, Inglis pedig 2009-ben - akkor csak 22 éves volt, ezzel ő minden idők legfiatalabb aranycipőse.
A díjazott nevét december 19-én hozzák majd nyilvánosságra. Ami az esélyeket illeti: James Graham a világ legjobb pillérje lett ebben az NRL-szezonban, Shaun Johnson pedig az egy hete véget ért Four Nations legjobb játékosa volt, de a legnagyobb esélyes azért Greg Inglis. 43 év szünet után bajnoki címre vezette a South Sydney Rabbitohst, és egyébként is majdnem mindenki őt tartja napjaink legjobb játékosának.
Akit érdekel, ebben a posztban bővebben is olvashat az Aranycipőről.

 

Előzmény: szponzor (3022)