Csuklósbusz Creative Commons License 2014.11.18 0 0 12

Diesel generátor a fő központokban elvileg a mai napig van. Nekünk a kis faluban csak a telefonközpont elején van kiépítve külső betáplálási pont generátornak, tehát ha lemerülnek a bent tárolt akksik akkor kocsival ha visznek oda generátort csak be kell dugni.

 

A hagyományos vezetékesek működnek áramszünetben. Az ilyen hordozható cordless készülékek már nem.

 

A telefonvezetékek sokkal védettebbek a viharok ellen mint az áramvezetékek. A telefonvezeték szigetelt tehát nem lesz zárlatos, ha leszakad az oszlopról de nem szakad el akkor még működik tovább.  Tehát ha kidől egy oszlop de nem szakad a vezeték akkor működik.

Sőt sok helyen pl a városokban a föld alatt futnak a telefonvezetékek, de itt vidéken is van olyan utca ahol a közeli magasfeszültségű távvezeték zavaró hatása miatt a föld alá fektették.

 

Tehát optimális esetben a jól védett ( nekünk a 3000 fős faluban is riasztóval, távfelügyelettel, akkukkal dugigpakolt telefonközpont épülete) és a házad között a föld alatt fut a kábel.

 

A telefonközpont meg a többi központ között szintén föld alatti kábel megy...

 

Éppen ezért a vezetékes a legmegbízhatóbb vezetékes kapcsolat,  sőt még telefonvonalról üzemelő lámpát, de akár defibrillátort is lehet kapni:

http://www.sandman.com/telco.html

 

Nekem is van a vateráról telefonvonalas lámpám. Tökéletesen világít áramszünetben is.

 

Hogy miért tartsak ezért előfizetést ? Mert ha pl a családból valaki pont áramszünetben lesz rosszul és kell a mentő, de sem a mobil, sem a kábelnetes telefon nem megy akkor nagyon jó hogyha tud az ember mentőt hívni... 

 

Ezért sérelmezem hogy a T-com inkább hagyja hogy üresen kongjon a hálózat ahelyett hogy olcsó, tényleg akár szociális vagy vészhívó telefon céljára bekötne az embereknek.

 

A telefonközpont, telefonkábel adott. Akkor miért nem adják olcsóbban?

 

Jó ahol nincs konkurencia megértem. De ahol ott a konkurencia és a kábeltévés net lealázza az ADSL-t és senki nem marad matávos előfizető 3 ezres alapdíjért hanem vált 500 Ft-os telefonra de kábelnetesre ott nem értem miért nem lép a telekom. Ja hogy az nem mén áramszünetben, meg ha az utcában lévő 20 erősítőből egy kontaktos lesz akkor sem az már más dolog.

De sajnos ezt sokan nem is tudják.

 

 

Meg azt sem hogy a T-home minden analóg vonalat leakar cserélni digitálisra ami szintén nem megy áramszünetben.... de szünetmentessel megy ezután is, nem úgy mint a kábeltelefon.