Törölt nick Creative Commons License 2013.10.10 0 1 4756

Sziasztok!

 

Szerintem itt kicsit rendbe kell tenni a dolgokat, mert sok a félreértés az előző hozzászólásban...

 

1. A FREMO valóban nem jelenik meg a Thermofesten, mert egy FREMO találkozó előre bejegyzett, a "FREMO engedélyével" létrejövő, zrtkörű játék.

2. A FREMO-s játékon van ÁFU, menetrend és mindez a lehető legjobban megpróbálja modellezni a valós vasútüzemet. Én a tavalyi tapasztalatok alapján azt éreztem, hogy annak ami ott folyt (és gondolom most is ez lesz) semmi köze az igazi vasútüzem modellezéséhez (ezért nem is megyek, csak mint látogató). Bár megjegyzem, egy ilyen kiállításon ez teljesen érthető, hiszen a látogatót az érdekli, hogy mindenhol mennek a vonatok, nem a mögötte lévő rendező elvet (menetrend) nézi. De ez még akkor sem FREMO, csak olyan emberek és modulok lesznek, akik  szoktak FREMO-zni.

3. A FREMO találkozó zártkörű, mert itt nem a látogatón keresztül a pénzkeresés a lényeg, hanem a játék, ahol csak zavarnak a vasútmodellezéshez semmilyen kapcsolatban nem lévő nézelődők.

 

4. És itt jön a két legnagyobb félreértés. A (magyar) FREMO-s csapat nem egy zárt, megközelíthetetlen valami. Bárki beléphet a FREMO-ba (a német egyesületbe), aki kifizeti a 40 eurós éves tagdíjat (ami nem egy kifizethetetlenül nagy összeg) és már FREMO tag is vagy. Ezután bármilyen rendezvényen megjelenhet. Erre persze azt is lehet modnani, hogy attól még nem lesz automatikusan valaki a magyar csapat tagja. Ez sem igaz, én példul teljesen ismeretlenül, senkit nem ismerve csöppentem ezen a fórumon és Bulkai tanár úron keresztül a csapatba 3 éve. Persze kell némi idő, és tenni is kell érte, de az ember könnyen a társaság tagja lehet, mert ez nem egy zárt közeg.

5. A pénz. A FREMO-zás nem kerül sok pénzbe, pontosabban sokkal olcsóbb, mint mondjuk otthon építeni valami közepes méretű terepasztalt. Akár modul nélkül, akár pár nyv. modullal is részt tud venni az ember egy találkozón. És pár méter nyílt vonal elkészítése tényleg nem egy horribilis összeg. Persze elmenni egy külföldi FREMO találkozóra, az pénzbe kerül, de itt viszont nincsenek kompromisszumok pl. a látogatókkal és ami sokkal fontosabb a résztvevők gondolkodásmódjával és hozzáállásával sem.

 

Szóval ez tényleg nem egy FREMO találkozó, messziről sem, és vannak egyéb fenntartásaim is a Thermofesttel (ez most más lapra tartozik). De ne misztifikáljuk túl ezt az egész FREMO kérdést, ez egy zártkörű társaság, ahol magunkban játszunk jókat, de aki akart, az eddig is be tudott kerülni.

 

Andris

Előzmény: diginewl (4755)