Flakvierling Creative Commons License 2013.06.14 0 0 5009

Igen, a tér "jól van", már ha nevezhetjük így. Az 50-es években ugyanis, mint azt az ott élő lengyel barátomtól megtudtam, lerombolták az összes épület hátsó részét és csak a tűzfalakat meghagyva, új épületeket húztak fel mögöttük. Ez volt a kommunizmus egyik bűne Jelenia Górában.

Viszont még mindig szép és hihetetlen, hogy micsoda rend van mindenhol, a lengyelek igazi kultúrnép.

Ilyen Jelenia Góra főtere:

 

Nagyon szép és látszik rajta még a németes építési stílus, akárcsak (Breslau) Wrocław (Boroszló) főterén:

Még a helyi sajátosságokról annyit, hogy rengeteg a kastély és udvarház a környéken, mert a  német főúri és nemesi családok inkább itt építkeztek, mint az Alpokban, ott ugyanis nehezebb és drágább is volt. Ez pedig még közelebb is van Berlinhez. Ezen a képen épp egy ilyen előtt állok:

Viszont ezekhez a kastélyokhoz elég szomorú történetek is kapcsolhatóak, a legtöbbjük a szocializmus alatt igen elhanyagolttá vált. Ez a kastély például sokáig állt üresen, pusztulva, míg egy kommunistának (párttitkár) meg nem tetszettek a tetején lévő míves cserepek. Ezeket szépen elhordatta a saját házára (ezt is láttam saját szememmel), a tetejétől megfosztott kastély pedig hihetetlen gyorsan kezdett amortizálódni. A kegyelemdöfést az adta, amikor egy hatalmas, a toronyban lévő esővízgyűjtő tartály nem bírta tovább és leszakadt: az összes emeletet átszakítva a pincében kötött ki. Ma egy német üzletember tulajdonában van a kastély, de még nem tudni, mikor lesz felújítva. Ez is a kommunizmus egyik bűne, ami vele történt:

Jelenia Górában láttam egy szép Syrenát, egyből fotózni kezdtük:

A Wartburgom és Marcin barátom Nysája. A legnagyobb lengyel oldtimeres honlap főszerkesztőjénél áll, így vele is sokat tudtam beszélgetni, hihetetlen figura, könyveket ad ki és minden idejét, pénzét a honlapra szenteli:

Wrocławban fotóztam ezt a szép Komar mopedet, ami díszítőelemként funkcionált egy ruhabolt kirakatában:

Ezt a Nysát a környéken láttam:

Ha már közel volt, nem hagytam ki Nysa városának meglátogatását sem, a képeken az autóm a főtéren áll, háttérben a nemrég felújított katedrálissal:

És természetesen a Nysai Járműgyárat is meglátogattam. Bemenni nem lehetett, de talán nem is érdemes (szomorú látvány + kisebb cégek vannak már a helyén). Viszont a bejáratnál ismét egy Nysába botlottam. :)

Ez pedig befejezésként, a lengyel-magyar barátság szimbólumaként, egy ma is használatban lévő, nagyon szép állapotú Ikarus 280-as csuklós busz Gliwice (Gleiwitz) közelében:

Előzmény: AltenwörterSali (5003)