Flakvierling Creative Commons License 2013.03.10 0 0 4935

Újabb beszámoló Lengyelországból. :)

 

Tegnap Dobczycében voltam, ahol egy nagy vár található, ennek lábánál pedig a Raba nevű folyó (ami talán épp akkora, mint a Rába) folyik. Ezt egy nagy duzzasztóművel egy elég nagy tóvá alakították, szóval a környék meglehetősen látványos. Felmentem a várig a Wartburggal. :) dobczyce előtt pedig meglátogattam Wieliczkát, ahol a híres sóbánya is van, majd végezetül Myslenicében álltam meg egy kicsit. Itt van néhány kép:

 A wieliczkai ryneken (a lengyel városok négyszögletes főtere) egy ilyen térhatású festmény volt látható a térkövön: egy bizonyos pontból nézve-fényképezve olyan, mintha a város alatt található sóbányába látnánk. :)

 

 A dobczycei várhoz vezető úton egy kis időre leállítottam a Wartburgot: a kocsi szinte eltörpül az óriási harangláb mellett.

 

 A vár és a mellette lévő skanzen-épület. Érdekes megfigyelni, hogy a gémeskút, amire mi olyan büszkék vagyunk a Hortobágyon, ott áll a kertben. :)

 

 Hihetetlen az időjárás itt, ilyenkor. A képen kb. 30 km/órás sebességgel "száguld" mindenki a nagy köd miatt. Ezt még rosszabbá tette az, hogy nem eső esett, hanem szabályosan az autó felületén (így a szélvédőn is) csapódott le a pára, nedvesség, szóval állandóan vizes volt minden. Hozzáteszem, hogy 2 nappal ezelőtt 15 fok volt és napsütés.

 

Na és az autókra térve egy kis lengyel "vegyesfelvágott":

 

És még egy dolog, amit érdemesnek tartok megjegyezni: a lengyelek nagyon büszkék a nemzetükre, államukra. Itt egy jó példa, egész falat beborító lengyel sas, ami lengyel szalagot markol meg:

Egy hasonlóért, mondjuk Turul madárral és magyar szalaggal, már az egész házat lebontatták volna nálunk a "tolerancia bajnokai". :)