Flakvierling Creative Commons License 2013.03.03 0 0 4918

"Mai adag" Lengyelország, először az autókkal kezdve. :) A képeken fel-feltűnő piros Wartburg az én hűséges útitársam, nagyon megbízható és kényelmes, öröm vele Lengyelországot járni.

 

Először is egy feltehetően nagy megbecsülésnek örvendő (hisz szépen kijavítgatott), de sajna (még?) festetlen Nagypolszki Krakkóból:

 

Ez a régi Polonez a Nowy Kleparz nevű piac mellett állt (Krakkó), és meglepően jó állapotban volt, főleg ahhoz képest, hogy a legtöbb újabb Polonez is rozsdás már itt-ott:

 

Maluch-özön:

(A kispolszkik utódjai, a Fiat Cinquecentok /képen/ szintén Lengyelországban készültek és hihetetlenül nagy népszerűségnek örvendenek itt. Idősek, fiatalok egyaránt használják és nem csak női kocsiként, hanem vannak belőlük "tuningolt" példányok is. Az átlagos lengyel utcakép részei.)

 

Ez a Jelcz Oœwięcim (ismertebb nevén: Auschwitz) vasútállomásán állt, a rakodó mellett:

 

Nem messze tőle belefutottam egy első szériás Polonezbe, úgyhogy ismét le kellett térnem az útról egy parkolóba, hogy le tudjam fotózni. :) Kegyetlen hideg volt, de megérte. Felhívnám a figyelmet az eredeti hűtőrácst eltakaró, kifejezetten a régi Polonezre tervezett műanyag maszkra, ami a hideg levegő ellen van:

 

Zsukok (a második az II. János Pál pápa szülővárosában, Wadowicében lett lencsevégre kapva):

 

Szintén Wadowicében állt ez a szépséges Nagypolszki, ami ráadásul egész jó állapotú is volt (eddig ez volt a legjobb, amit láttam):

 

Andoria motoros Lublin kisteherautó reklámtáblája. A "facelift" véleményem szerint nem sikerült a legjobban, de legalább még gyártják a típust - ez is valami! :)

 

A mai napot a Lanckorona nevű faluban fejeztem be, ezután visszatértem Krakkóba. Ez egy szép kis skanzen-jellegű falu, régi faházakkal és igazán kedves hangulattal. Mivel épp időben érkeztem, be tudtam ülni misére ismét. :) Vagyis állni, mivel a templom annyira tele volt (mint mindegyik másik, de ebbe legalább bejutottam): itt még vannnak vallásos emberek bőven! :) Csak azt nehezményeztem, hogy fél órán át kellett a templom kőpadlóján térdelni, amíg a zsoltárokat énekeltük. A végére már szikrákat szórt a szemem, úgy fájt a térdem. De gondolom nem csak nekem, így elviseltem. :) Itt láttam a templom mellett ezt a kis Polszkit egy fura zárhetó tetőcsomagtartóval:

 

Más, ami nem autókkal kapcsolatos:

 

Báthory Hotel Krakkóban:

 

Egy jellemző keresztény "falfirka":

 

Ilyen buszok nálunk is járnak Debrecenben, csak azok némileg hosszabbak. Ha jól tudom, lengyel gyártásúak:

 

És végül: már szervezik is a csoportos kiutazást Budapestre, a március 15-i ünnepségekre. :) Milyen szép!! Ahogy nemrég egy nemrég megsimert lengyel barátom mondta: a lengyel és magyar nem csak barát! Hanem testvér is! (és milyen igaza van!) :)