Törölt nick Creative Commons License 2013.03.03 0 0 83777

Én a Honvédségnél csináltam meg a C-s jogsit, majd a forgalmi vizsga után én teherautót többet nem vezettem (hazudok, mert pár éve biztonságból úgymond jött egy E kategória...). Sőt tovább megyek, akkor még autóm sem volt (családban sem nagyon), így ha volt összesen 1 ezer km a lábamban amikor kézhez vettem a D kategóriát, sokat mondok.... Ezután jött 10 év 6 hónap buszozás menetrendszerintin, különjáraton maszeknál (mellékes, ez a mai napig megvan). Lentebb írtam, hogy nagyon sokáig szóló busszal dolgoztam, amíg nem raktak csuklósra. De hazudtam. Második héten dolgoztam, mire délutánra bementem és két csuklós tartalékot kivéve nem volt semmi, egy 280-assal vettem fel a munkát. A forgalmista pedig kiküldött olyan vonalra, ahol a vezénylővel mentünk végig a Volán Ladájával (Volán Taxis időkből maradt...) egyszer (oda meg vissza). Város ismerettel sem nagyon rendelkeztem, nagyszüleim éltek csupán a városban (persze sokat buszoztam meg minden, de nem tudtam az adott helyeken a tippeket, trükköket hogyan forduljak, stb). 23:45-kor raktam le a buszt a telepen. Nagyjából mire kiértem a Finomszerelvénygyárhoz (Berva), már éreztem a kocsi végének a mozgását (a 260-hoz képest).

 

Soha nem volt saját hibás balesetem, koccanásom (hülye autós miatt, aki nem adta meg az elsőbbséget, meg vak kolléga miatt aki beletolatott a buszomba volt több is), sem helyi járaton, sem helyközin, sem távolságin, sem különjáratban. Nem törtem meg egy buszt sem, soha nem húztam meg sem a 260-as méretét, sem a Volvo 7700-at sem az utolsót ami még hosszabb ideig a kezeim közé vettem (Ikarus V187). Soha egy utastól sem hallottam vissza, hogy állatul vezetek, senki nem szólt be emiatt (egyébként is kevés konfliktusom akadt az utasokkal).

 

Konkrétan a kérdésedre nem tudok válaszolni, mi kell hozzá. Én szinte nulla vezetési tapasztalattal ültem be a busz Volánja mögé, azon tanultam meg vezetni, kezelni a helyzeteket. Talán mert a rutin hiányzott az átlagnál is óvatosabb, körültekintőbb voltam? Nem tudom. Azt sem tudom, ha szállítok évekig sódert, akkor milyen lett volna. Egy biztos: lett volna már valamennyi vezetési tapasztalatom és nem egyből a busz kormányánál kerülök a mélyvízbe.

 

Autót a mai napig havi szinten maximum 2-szer ha használok (nejem használja a kocsinkat), teherautót/nyergerst a tanfolyamok óta szinte nem is, autóbuszt pedig jelenleg hetente/kéthetente különjáratot.

Előzmény: Racilaci (83772)