rizsa31 Creative Commons License 2013.02.17 0 0 4957

 "Itt jön a dilemmám: az iskolaéretlenségét a hagyomáyos sulikhoz képest állapítottuk meg az ovival együtt: a hajtás, a stressz, a verseny a sok hét-nyolc éves visszatarottal, az ötször 45 perces órák, a négymillis sávokba betűk préselése, nulla mozgás szünetben (egyik suliban pl konkrétan ki is mondták, hogy a yerek a mozgásigényét élje ki az oviban, mert itt ezt már nem lehet  - a napi tesióra egy tök más tészta) stb. 

     Én a helyedben nem látnám ennyire borúsan egy állami iskolában a gyerekem helyzetét."

 

   hajtás, stressz: Az állami iskolában is rendelkezésre áll egy év a betűk elsajátítására. (Ha a gyereked az "r" betűt tudja novemberben, az nem azt jelenti, hogy már ott tartanak az ábécében, hanem hogy nem ábécé sorrendben tanulják a betűket. A testvérem kisgyereke mondta, hogy ő már tud minden betűt, de nem azért mert az osztályban már mindet tanulták volna. :)

   sok hét-nyolc éves visszatartott: Lehet hosszútávon nem a visszatartás hatékony, hanem a szülői nyomásgyakorlás a tanerőkre, (amihez megfelelő pedagógiai tájékozottság szükséges) ?

   az ötször 45 perces órák: Melyikkel van bajod: az öttel vagy a 45 perccel? :) Az öt nem olyan sok! (Vannak duplaórák az általánosban is), egyébként a 45 perces váltogatásnak is nyilván van magyarázata, pl. eddig bírnak a gyerekek figyelni ezen időtartam meghatározói szerint, vagy ha váltogatod a tevékenységeket, akkor az segít az elsajátításban stb.

    a négymillis sávokba betűk préselése:  

    Illetve háromszor 4 milliméterre gondolsz, ami az elsős írásfüzetben van? :) Merthogy nemrég olvastam meglepődve, hogy pont az a legszélesebb sorközű a kereskedelemben kaphatók között. Talán a vonalakat segítségképpen húzták anno a gyakolrófüzetekbe. (Tudom, hogy Steiner sima lapú füzetet ajánl a nagyméretű betűi rajzolásához, vagy Móra Ferencék palatáblára, palavesszővel kerekítették a betűket az akkori iskolákban.)

    nulla mozgás szünetben

Ez gáz, és ezért a konkrét tanárok a felelősek, akik az adott suliban dolgoznak. (Nyilván egy falusi, földszintes iskolából könyebb kiengedni a gyerekeket az udvarra tavasszal, mint a harmadik emeletről egy csapat elsőst télen lekísérni, úgy, hogy vegyék át a váltó cipőt, a nagykabátot, és vissza, mindezt 10-15 perc alatt.)

 

Előzmény: pacsuli (4952)