pacsuli Creative Commons License 2012.11.17 0 0 4773

Én kiakasztónak találom ezt a bizonytalanságot, hogy mindenki csak hallott valamit erről az új törvényről, miszerint hat évesen menni kell és kész, de biztosat senki nem tud, még a szakemberek sem. Ezzel igazán lehetetlen helyzetbe hozzák pont a mi gyerekeinket, a kísérleti nyulakat (a fiam tavasszal lesz hat, tehát épp beleesik a dologba.) Én nem szeretném, hogy menjen suliba, mert nem tartom rá lelkileg érettnek, és épp ezért idén nem vesződök iskolakereséssel, nyomozással, suliovi-rendezvények látogatásával, de mi van, ha tavasszal kiderül, hogy kellett volna, és gyorsan rá kell böknöm majd az egyik sulira? :(((

Amúgy a Kamaraerdei Waldorf suli felé kacsintgatok, azért is nézegetem ezt a topikot. De a hivatalosan hét évesen kezdő W-sulik esetében pl vajon mi lesz a törvény, kötelesek majd hat éveseket is felvenni? Vagy elég, ha én bemondom indoknak, hogy azért akarok az oviban maradni még egy évet, mert W-be szeretnénk menni? És akkor a törvény miatt kirúgnak egy évre egy állami suliba, vagy mi?

Ami meg a kényszerítést illeti, a mi fejlesztő pedagógusunk szerint annyi a változás, hogy ezentúl nem a helyi NevTan, hanem valami központi bizottság dönt a gyerek érettségéről, de azok több évre előre le vannak terhelve, tehát szerinte az lesz, hogy azok visszadelegálják a feladatot a NevTannak, és marad minden a régiben. Viszont az nem igaz, ,hogy ha az ovi meg a szülő is egyetértett, hogy ne menjen, akkor ennyi elég volt, mert eddig is kellett ehhez NevTan papír is, csak ott általában azt írták rá, amit a szülő akart.