Clalit Creative Commons License 2012.11.02 0 0 21641

Arab szabadságharcosok? Hol volt arab szabadságharcos? Álmaidban.

 

"..... 1936 nyarán sok ezer hektár megművelt zsidó területet és gyümölcsöst dúltak fel a vandál arab támadók. Sok zsidót öltek meg, akik éppen a buszon utaztak, vagy otthonaikban tartózkodtak. Egész zsidó közösségek menekültek el, köztük az a főképpen Kurdisztánból és más muzulmán országokból származó 94 zsidó is, akiknek a családja a századforduló óta a beduinok lakta Bejszán városában lakott; vagy 350 zsidó a főképpen arabok lakta Akkó városából, és egy kivételével elmenekült az a tíz család is Pekiín arabok lakta faluból, akiknek az ősei a hagyomány szerint a római kor óta itt éltek."

 

Így kezdődött a háború: December 11-én a brit gyarmatügyi miniszter, Arthur Creech Jones azt mondta az Alsóházban, hogy Palesztinában Nagy-Britannia „felelős a törvényért és a rendért". Igaz, hogy a britek voltak még mindig felelősek Palesztináért, de már nem tudták ellenőrzésük alatt tartani. Az ország északi részén fegyveres szíriaiak tevékenykedtek. Az Arab Liga által alapított, Libanon és Transzjordánia által felfegyverzett sajátos stílusú Arab Felszabadítási Hadsereg sok helyen volt aktív az országban. Nemcsak puskái és automata fegyverei voltak, hanem könnyűtankjai is. Jaffóban a helyi arab erőket egy iraki tiszt vezette, egyike annak a sok önkéntesnek, aki Palesztinába jött harcolni.


Ahogyan Jiszráél Galili egy hónappal korábban megjósolta, a konfliktust állandó, de elszigetelt terroristaakciók indították el. A határozat elfogadását követő napon arab fegyveresek tüzet nyitottak egy mentőautóra, mely a Szkó-pusz-hegyre, a Hadásszá Kórházba tartott. Senki sem sérült meg. Ugyanezen a napon egy Nátánjából Jeruzsálembe tartó távolsági autóbusz civil utasait géppisztollyal és kézigránátokkal támadta meg három arab. Öt zsidó meghalt, egyikük, a 22 éves Sosáná Mizrahi Farhi éppen az esküvőjére utazott Jeruzsálembe.
A busz ellen intézett támadás lett a háború kezdetének szimbóluma. A többi incidensre, melyeket ugyanazon a napon intéztek zsidók ellen, alig emlékezett valaki. Pedig fél órával az első busztámadás után és szinte ugyanazon a helyszínen megtámadtak egy másik buszt is, és egy utast megöltek. Az áldozat Nehámá Cohen volt, a Hadásszá Kórház patológusa, aki munkába tartott. Még aznap a Jaffó-Tel-Aviv határvonalon agyonlőtték a 25 éves Móse Goldmant. Ők heten voltak annak a küzdelemnek az első áldozatai, amely összesen 6000 zsidó életet követelt.

 

 

Egyetlen egy arab szabadságharcost sem látok a fenti leírásban.

Előzmény: Törölt nick (21637)