rizsa31 Creative Commons License 2012.10.29 0 0 4748

"Erdély helyzete Magyarország három részre szakadása után" témánál tartanak...tessék??!!

    Megnéztem a Szabadságra nevelés c. széles körben ismert könyvet, és egy W.-isk. honlapját.

http://hidegkut-waldorf.hu/honlap_archiv/kerettanterv_vertikalis_tortenelem.html

     A töritanítás 4.-ben kezdődik a szülőhely múltjával (egy vagy két epocha van-e évente? nem tudom), 5.-ben ókor (érdekes módon Steiner 10 000- 8000 évvel előttre teszi a kezdetét Indiába), 6.-ban gondolom középkor, 7.-ben reneszánsz, Újkor, reformáció, felfedezések a téma.

8. és 9. oszt.-ban W. szerint erős az igény a diákokban, hogy saját korukról tanuljanak, eszerint 8.-ban az újkor története napjainkig, ebből is a találmányok, ipar (gondolom az ipari forradalom), kereskedelem, majd 9.-ben ugyanez a korszak, de kulturális, szociológiai, politikai szempontból. (Legújabb kor mennyire fér bele vajon? )

   A 10. év eléggé haszontalannak tűnik, átnézik, hogy az ókori civilizációk sajátos életformáira a szociológiai és földrajzi viszonyok. A 11. is hasonló, középkor újra, vallás és kultúra a középpontban.

   12. évben valamiféle elemzéseket végeznek, kb. hogy egy jelenség hogyan alakult ki, és hogy lehetne a jövőben megoldani, lsd. kik vezetik az országokat ókortól jelenkorig: papkirály-király-(gazdasági élet fellendülése közben, városok, céhek)-abszolutizmus-népállam (demokráciát nem említi a könyv), lehetséges megoldások: marxizmus, népszövetség, Steiner hármas szociális tagodózás elmélete.

  Tehát az Erdély helyzete lehet, egy ilyen összehasonlítás része, másrészt 8.-9.-es korban tanulják a diákok mondjuk a 20.sz.i eseményeket, de akkor az ember olyan kis csíra még..

    Az tetszik a W. töritanításban, hogy az összefüggésekre megy rá és élményszerű, de kicsit úgy csinál Steiner, mintha ezt ő találta volna föl ... Sztem. az állami sulikban is így osztják be a tananyagot, igaz, ez nem tudatosul ennyire, és alig van szemléltető eszköz meg frontális oktatáson kívül egyéb ( legalábbis mikor én jártam).

Előzmény: rizsa31 (4747)