ulrika Creative Commons License 2012.09.09 0 0 5655

Ugyan annyi, mint finneknek: az ún. szabadság év április 1-től következő év március 31-ig tart. Az az idő alatt "össze kell gyűjteni" a szabadnapokat. Ha a szerződést kevesebb, mint 1 éve írták alá, akkor havi 2 nap, egy év után havi 2,5 nap. 

 

Példa: ha 2012 május 1-jén állsz munkába, akkor havi 2 nap gyűlik össze, és ezeket 2013 (!) április 1-je után lehet kivenni, összesen 22 nap. Igen, első évben nincs szabadnap. Következő évre már havi 2,5 nap, vagyis 30 nap összejön. Tudtommal vannak még helyek, ahol abban az esetben, ha teljes heteket veszel ki szabinak, akkor szombat is beleszámít, tehát egy hét akkor nem 5 hanem 6 munkanap, és akkor 30 szabadnap valóban 5 hét. De ha jól tudom, ezt már nem igazán használják, de ebben nem vagyok biztos.

 

Tipp: új szerződéskötéskor lehet kérdezni olyan lehetőségekről, hogy esetleg mégis kaphat-e néhány fizetett szabadnapot első évben (úgymond "szabadségról visszatérési fizetés" azaz lomaraha (13.havi fizu, ami nem teljes egy havi fizetés) nélkül). Vagy van-e lehetőség fizetésnélküli szabadságra (ez tudtommal mindenhol kell, hogy lehetséges legyen). Vagy, ha a szerződés rövidebb, mint egy év, lehetne-e "egyből" kivenni a szabadnapokat (úgy, mint Magyarországon). Mert ha nem engedik kivenni és összegyűlnek, akkor pénzben ki kell fizetniük őket a szeződés végén. (Gyakorlatilag, ha április 1-től következő év március 31-ig dolgozol, nincs szabadságod egy évig, de összegyűlt napokat kifizetik, ami amúgy nem egy kis összeg, de természetesen a fizetéstől függ)

 

Remélem ez így érthető. 

Előzmény: osszilány (5654)