drkl. Creative Commons License 2012.07.25 0 0 8880

 

Tisztelt Nagy János Úr!

 

Engedje meg, hogy a Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos egyesületének nevében Én reagáljak az Ön 2012. július 24-én kelt nyílt levelére, melyet köztiszteletnek örvendő tagunknak, Földi Gyulának a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Egyesületének Prémesállat-szakágvezetőjéhez címzett.

 

A teljesség igényével élve levele minden pontjára szeretnék reagálni, a megszólítástól a befejezésig.

 

Földi Gyula egy országosan ismert és elismert Juhtenyésztő, büszke juhállományára és a tenyésztés során elért eredményeire. Bizonyosan örül annak, hogy Ön ezt a külvilág előtt közismert tényt ismételten felemlegette.

 

Önt, mint nyúltenyésztőt szintén sokan ismerik Országszerte, de az utóbbi időszakban végzett átgondolatlan kapkodásaival, esztelen támadásaival, egoizmusával teljesen lejáratta magát. Nyulászok között, a Nagy János nevet kiejtve sajnos nem elismerést, hanem már-már dühöt és sajnálatot, szánalmat látok.

 

A nyílt levelet Ön elvileg a nyulásztársadalom egy részének nevében írta, csak nem tudni melyik részről beszél. A levél nagy nyilvánosságot kapott hisz gondoskodott róla, egy közkedvelt fórumon is közzé tette. Azon a fórumon nem azt látom, hogy az Ön által képviselt nyulászok megnyilvánulnának, egyedül Dr. Weiss nevű kis barátja, állt Ön mellé, aki eddig felülmúlhatatlan kitartásával, szakértelmével, élettapasztalatával és nem utolsó sorban helyesírásával kápráztatta el a nyúltartókat/tenyésztőket, fórumozókat/fórumolvasókat, hogy ismételten az Ön szóhasználatával éljek.  

 

Nem tudom, miért gondolja Ön azt, hogy „homályosak” Földi Gyula Prémesállat-szakág vezetőnek törtnő megválasztásának körülményei. Kétségbe vonva ezzel említett egyesület legitimitását, mintha nem is demokráciában élnénk. Nincs abban a helyzetben, hogy kétségbe vonja a választás jogszerűségét, de ha nem hiszi, hogy minden szabályosan zajlott, járjon utána.

 

Én viszonylag rövid ideje ismerem Földi Gyulát, de nem tudnám azt mondani, hogy nincsenek meg a tenyésztéssel kapcsolatos tervei, céljai, irányelvei. Megvannak a megfelelő elképzelések, melyek egy részébe Én is betekintést nyertem. Ezek a tervek valószínűleg azért nem jutottak el Önhöz, mert nem tagja egyetlen egyesületnek, fajtaklubnak, tenyésztő szervezetnek sem. Ön egy tenyésztő, egy pont Baranyában, aki mióta kudarcot vallott világrengető terveivel, folyamatosan támad mindenkit, minden elképzelést, akár a sarokba szorított kutya.

 

Levelének következő pontjára reagálva nyomatékosításul közlöm, hogy Ön nincs abban a helyzetben, hogy határidőt szabjon a Szakág vezető Úr számára. De ha már a határidőknél tartunk úgy emlékszem 2012. március 17-én a Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesületének közgyűlése Önnek jogosan szabott 30 napos határidőt a 2011. évi költségvetési beszámoló ismételt elkészítésére, mert az előző elfogadhatatlan volt. Én még nem láttam ezt a beszámolót. Baranyában még nem telt el a 30 nap? Sok dolgot tudnék még felemlegetni, amit Ön elmulasztott megtenni.

 

Tovább haladva, nem tudom, miért kellene felhívással élni egyes nyúltenyésztők felé. Ebben az országban mindent lehet, ami nem ütközik valamelyik jogszabályba. Aki nem akar tagja lenni a Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesületének az lépjen ki belőle és lépjen be abba, amelyikbe szeretne, vagy alapítson egyet magának.  

 

Azt sem igazán értem miért érdekli Önt, hogy Földi Gyula rendelkezik-e „a bírálóknak személyesen megküldőt keményfedeles Fajtastandard könyvvel”. Ha arra kíváncsi, hogy a könyvben szerepel-e a Baranyai Óriás Fajtastandardja, félő, hogy ki kell ábrándítsam.

 

Levele következő pontjában szintén csupán a rosszindulatot vélem felfedezni, de ha komolyan gondolta amit leírt, akkor adok egy jó tanácsot. Ha legközelebb valaki a Mókusrőt, vagy a Gödöllői Tarka nyúl iránt érdeklődik Önnél, adja meg neki földi Gyula telefonszámát, majd Ő ellátja tanácsokkal az illetőt.

 

Utolsó kérdését, már fentebb megválaszoltam, de nyomatékosításul ismételten leírom, talán azért nem ismeri Földi Gyula nyúltenyésztési célprogramját, mert nincs jelen a Magyar Nyúltenyésztésben. Az elmúlt öt hónapban kb. 5 féle elnevezést hallottam Öntől, arra vonatkozóan, hogy milyen nyúllal kíván a jövőben foglalkozni. Volt már Mozsgói Nagyvadas, Mozsgói Óriás vadas, Ómagyar Óriás, ami jelenleg Baranyai óriás. Az új fajták, irányok kiötlését csak vergődésnek, feltűnősködésnek tartom. Ha viszont ezzel akar foglalkozni, akkor tegye és ne személyeskedjen ok nélkül emberekkel.

 

Több alkalommal mondtam már Önnek az Egyesület ügyes-bajos dolgainak a rendezése során, hogy végezzük el, amit kell és aztán, hagyjuk egymást dolgozni. Mindannyiszor kinyilvánította, hogy legyen így. Ezzel szemben csak húzta-halasztotta az átadás-átvételt, folyton személyeskedett „birkapásztornak” „tőgyfejő parasztnak” nevezte tagjainkat. Gondolkodott már azon, hogy Önt milyen hasonló jelzőkkel lehetne illetni. Hát én gondolkodtam, de nem írom le, mert ember-és ember között is van különbség.

 

Talán a szerteágazó kutatásai révén gondolja azt, hogy mindenkinél jobban ért a nyulakhoz. Tudását nem vitatom, de bizonyos, hogy nem egyedül Önnek van efféle szakmai jártassága. A különböző fajtatörténeti kutatásai csupán a megfigyelésen alapulnak. Egy tenyésztő, aki figyel az állataira az Ön által tett - kutatás során keletkező - megállapításokat, egyszerűen megtapasztalja nyúlházában.

 

Fentieket összegezve javasolnám Önnek, tegyen először rendet a saját háza táján, szálljon magába, vegye számba hibáit és erényeit, mielőtt másokat vonna kérdőre és sértegetne.

 

Senki sem kívánja elvitatni azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Ön a Magyar Óriásnyúl érdekében tett. Önt a fajta egyik megmentőjeként emlegették, emlegetik, de az elmúlt fél év tettei és kezdeményezései elhomályosítják ezt a képet.

 

Kérem Önt, észrevételeimet tolmácsolja a nyulásztársadalom annak a rétegének, melynek nevében felszólalt.

 

Gondolataimmal nem megsérteni akartam, csupán méltó módon reagáltam nyílt levelére. Kívánom, találja meg a helyes irányt a nyúltenyésztésben. További munkájához, kívánok sok szerencsét, erőt és egészséget.

 

A Tisztelt Fórumozók előtt szeretnék tisztába tenni egy dolgot. Nagy János korábbi MÓE elnököt senki sem távolította el az egyesület éléről. Önként lemondott, vagyis elhagyta a fedélzetet és annyi bizonyos, hogy sok kétes dolgot hagyott hátra maga után. E dolgokat nem kívánom felemlegetni, mert szeretnék már róluk megfeledkezni.

 

Mivel nem vagyok „Fórumozó” ember előre bocsájtom, hogy e levélre tett észrevételekre nem fogok reagálni, nem szeretnék több időt szánni a témára.

 

Nyíregyháza, 2012. július 25.

                                                                                              Tisztelettel:

 

                                                                                        Dr. Kósa Lajos

                                                                                   MÓE titkár/nyúltenyésztő