matyastaschek Creative Commons License 2012.07.06 0 0 8820

No, csak hülyeséget kérdeztél.

 

Ugye van a gazda, ebben az esetben én. Két műszakban dolgozom, kb egy órát utazok naponta, most fejeztük be az építkezést, közben megjött a baba, 10 kilót fogytam, és ott van a 5600m2-es kert. Nem születtem parasztnak, csak amolyan hobbyparasztanak, hiányzik a gerincemből egy porckorong. Szóval minnél kevesebb munka, annál jobb.

 

Tartátechnológia: van 2000 m2-es most már dróttal elkerített legelő-gyümölcsös. Ezen van 18 vagy 20 tyúk meg 3 kakas, 5 gyöngyös, 3 cikta. Igaz idén kisült, de végre vettünk szórófejet, meg állítólag délután esett is.

 

Fajta: Bírja a kiképzést, elvan a legelés mellett takarmánykiegészítéssel, jobb években elhízik, de ezt már beszoptam, erre figyelek. Most ez a pár tyúk ebben a melegben is megtojik 6-10 tojást naponta. Eladni nem tudok belőle, de jut minden nap 6 az 50 csirkének (nekik még nincs pénzem megoldani a nagyobb lelgelőterületet nekik) fehérjekiegészítésként, meg marad a családnak is.

 

Most vegyek hibridet? Nincs kedvem, időm, pénzem olyan körülményeket kialakítani, ahol "jól érzik" magukat. Minek vegyek tápot, ha van területem. Minek válasszak olyan fajtát/hibridet, amelyik igényli a magas tápértékű, jó minőségű takarmányt, plussz még vakcinázgassam is őket. Minek? Egy tyúk nem a táptól hízik, egy tyúknak a tápra szüksége van, hogy kielégítse azt a genetikailag bele kódolt üzenetet, hogy neki gyorsan, nagyra kell nőnie. Ehhez kell a táp, a számomra luxus környezet és a gondos gazda. Én mindig azt szajkózom, hogy előbb nézzük meg az állatot, hogy mire van szüksége. A hajam áll égnek a szabad tartásos hibridneveléstől, meg a háztáji hibridektől. Jó esetben a fele elhullik, a másik fele megszi egymást, mert szerencsétlenek ki vannak b..szva egy poros napsütötte tyúkudvarba, pedig nem oda valók, ezek olyan helyre valók, amiket tooommmstb tud biztosítani.

 

Remélem most már belátod, hogy a kérdésednek értelme nincs.

Előzmény: DR Weiss (8817)