neduddgi(én) Creative Commons License 2012.07.03 0 0 8781

Arra próbáltam rávilágítani, hogy a tököm tele van a csalókkal, akik pl. kurvadrágán adják el a félintenzív technológiával felhízlalt mangalicákból meg manga x duroc keverékekből készített termékeiket, amelyek igen távol állnak az igazitól. Ez az a módszer, amivel lejáratják a magyar élelmiszer termékeket!

Van egy fajtánk, aminek egészen különleges a húsa, a szalonnája, a zsírja, és ahelyett, hogy megőríznénk ezeket az adottságait, arról papolunk, hogy mivel kellene kereszteznünk, meg hogyan kellene intenzívebb körülmények között tartanunk, hogy nagyob profitot realizáljunk?!

Csak tessék, hajrá! Még egy pár évtized, és a mangalicából kiindulva lesz egy új fajtánk, 50% feletti húskihozatalal, vékony, húsmentes szalonnával, kemény zsírral. Hat hónap alatt eléri a 120 kilót, és mehet a kés alá!

De minek is? Ilyen adottságú fajtából tizenkettő egy tucat! Csak azért, hogy elmondhassuk, hogy ennek az ereiben magyar vér csörgedezik?!

Semmi kifogásom az ellen, hogy a régi fajtáinkat újak kitenyésztéséhez használják fel. De ne vonjunk egyenlőséget az ezekből előállított termékek és a hagyományos körülmények között nevelt hagyományos fajtákból előállított végtermék között.

Gondolom, nem szükséges elmagyaráznom a tápos hibrid-gyöngyös és a reggeltől estig önellátó parlagi gyöngytyúk húsa közti különbséget!

 

 

Egyébként meg ez egy "őshonos" topic, bármit is jelentsen ez a jelző!!!

 Úgyhogy ne azt szajkózzuk már, hogy söpörjük ki ezeket az elavult, letűnt korokból ittmaradt fajtákat és technológiákat! (Az én olvasatomban a keresztezésekkel való "feljavítás", meg az intenzív termelésbe vonás ezt jelenti!)

Egyszerűen csak a helyére kellene tenni a gazdasági szerepüket! 

Előzmény: Krizsok (8773)