Racilaci Creative Commons License 2012.05.01 0 0 465

Kb. Veled egyidőben sikerült nekem is megnézni a sorozatot. Hála annak, aki feltette és aki lefordította.

Tényleg nagyon jó sorozat, én is abban a korban vagyok, hogy emlékeztem egyes elemeire, a babákra, a főcímre, az örvényre - a borzongásra; de a sztori egyetlen elemét sem bírtam felidézni. Így egy teljesen új opust láthattam. És egyetértek: ennyi év távlatából is működik. Harminc év óta a filmsorozat műfaj is kitermelt már pörgősebb, izgalmasabb, érzelmesebb stb. darabokat, de nem kell ma sem szégyenkeznie az alkotóknak.  És valóban külön respekt a szép képekért és tájakért.

 

Edita Brychta tényleg zseniálisan játszik a filmben. Egy pillanatra bennem felmerült a gázolás után, hogy a tesó a hunyó, de annyira jól hozta Ingrid a zizzentet, hogy inkább arra tippeltem, a férj falazik neki és így sikerült rögtön a legelején a hajón is ott lennie, meg majd a parton is.

 

A film legnagyobb csavarja, hogy tulajdonképpen mindössze két csavar van benne: nem Ingrid a hunyó; illetve hogy a doktor és az idős hölgy nem a jelen, hanem a múlt miatt tart össze és sumákol. Ez utóbbi a legfontosabb húzás, hisz saját múltbéli bűnük helyett valami jelenkori titkot várna az ember. És mivel ez elmarad, a megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk (pl. nem él Freya).

 

Hogy a végére egy kis kritikát is írjak: végig zavaró két dolog. Az egyik, hogy Catherine figurája szerintem kissé elhibázott. Ahhoz túl jólelkű és tisztaszívű, hogy ennyiszer odamerészkedjen - mindenféle félelem nélkül - arra szigetre, illetve hogy egyedül éljen a tóparti házban, egy nyilvánvaló gyilkossági kísérlet dacára is. Ezt könnyedén megoldhatták volna az írók, ha egy kicsit belevalóbb, vagányabb stílust adnak neki.

A másik az újságíró viselkedése: előbb senki által nem támogatva, egy "őrült" ötlettől vezérelve gyilkosság után szimatol, majd amikor a titkok száma egyre gyarapodik, akkor ő kezdi csitítgatni, meg elbizonytalanítani a nőt. Amikor pedig a legvégén világos a számára, hogy ki az őrült, akkor szépen elkvaterkázik a partyn, miközben az őrült nincs a látókörében. Ez így enyhén hihetetlen.

Előzmény: krysztasz (463)