Lalo Creative Commons License 2012.04.28 0 0 6031

A Benedek Szabolcs jegyezte írásban részletesen szerepel Gion Nándor szabadkőművs pályafutása, kezdve újságcikkbeli jelentkezésétől kezdve, a Magyarországi Szimbolikus Nagypáholy hivatalos lapjának szerkesztésén keresztül szabadkőművességgel kapcsolatos novelláiig.

 

Az egyébként kiváló írásban, amely számos momentumot ismertet a magyarországi szabadkőművességel kapcsolatban, egy időről-időre visszatérő téves információt terjeszt:

 

"A páholyok működését a tanácskormány a többi polgári egyesüléséhez hasonlóan betiltotta, amit aztán, már az új kurzusban, 1920. május 18-án Dömötör Mihály belügyminiszter  - a tanácskormány ekkorra már rég visszavont intézkedései közül egyetlen kriózumként - rendeletileg is megerősített."

 

Ez a kijelentés így egyáltalán nem igaz. A Tanácsköztársaság összes rendeletét egyetlen tollvonással érvénytelenítették, s szó nincs arról, hogy a szabadkőművességet betiltót megerősítették volna. Dömötör Mihály egy teljesen új rendeletet bocsájtott ki, amelyben éppen a  forradalmakban való részvétel vádja kapcsán tiltotta be a szabadkőművességet.

 

Aki nem hiszi, járjon utána, olvassa el a betiltó rendelet eredeti szövegét:

 

http://szk.wikispaces.com/D%C3%B6m%C3%B6t%C3%B6r+Mih%C3%A1ly+m.+kir.+bel%C3%BCgyminiszter+feloszlatja+a+szabadk%C5%91m%C5%B1ves+egyes%C3%BCleteket

 

 

Előzmény: Srác (6030)