Törölt nick Creative Commons License 2012.04.11 0 0 5574

Ajajj. Hát nem egyszerű helyzet. Gyakorlatilag egyetértek gepataki kollégával, az alábbiakkal kiegészítve.

Gondold át, meddig van szállásod előre, mennyi pénzt tudsz (fogsz) rááldozni. Mennyi ideig tart a tűrőképességed (és a pénzed), hónapokban számolva. Mennyi személyes, vagy személytelen ismerősöd van kint?

Rendkívül rossz pozícióból indulsz, de semmi sem reménytelen. (Legfeljebb nem ér annyi fáradozást.)

Amit ne tégy (mert felesleges) ; ne menj regisztrálni a rendőrségre, mert munkaszerződés nélkül esélytelen.
Amit viszont igen: pl. csinálj nemzetközi e-mail-címet, .hu végű felejtős. Amint kiérsz, vegyél mobiltelefonos feltőtőkártyát és ha laptoppal jössz, feltöltős mobil netet. (Igaz, a könyvtárakban van ingyen net is.) Kell hogy legyen helyi számod, illetve Finnországban net nélkül kb. moccanni sem tudsz.
Melegen ajánlom még a mikonkatui munkaügyi kirendeltséget felkeresni, van külön az EU-belieknek. (Házi feladat megkeresni, hogy miről van szó, hol található.) Azért, hogy informálódj, hol lehet finn nyelvtanfolyamra beiratkozni, "bekerülni a rendszerbe". Talán egy-két munkaközvetítő ügynökség telefonszámát is megkapod tőlük, de ez a maximum, és valószínűleg nem mégy velük sokra.
A netes jelentkezések egyik előnye, hogy sok helyre tudsz jelentkezni, hátránya pedig, hogy ahová kicsit/nagyon nem felelsz meg, onnan soha nem hívnak/írnak vissza. Nemleges válszt az esetek 1%-ban küldenek bárkinek is. Jelentkezéskor hangsúlyozd, hogy itt képzeled el a jövőd, és tagadd le a magyarországi végzettséged. Mert ugye senki nem vesz fel krumplit sütni a bohócos sütődébe diplomával.

Előzmény: Gigsa (5572)