venuto Creative Commons License 2012.02.10 0 0 163

 2012.02.03. PéntekEzzel a csúcsra törünk! És Ön?Az űrbe repítjük az első műholdunkat!

Hamarosan az első teljesen magyar fejlesztésű és készítésű, mindössze kétszeres Rubik- kocka méretű műholdat indíthatják útnak büszke készítőik, amelyet MaSat-1 néven „anyakönyveztek” (a Magyar és satellite szavakból képzett szó).

A 30-40 millió forintos fejlesztés eredménye egy 10 cm-es élhosszúságú piko műhold, amelynek tömege nem több mint egy kg. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fejlesztették, és várhatóan 2012. február 13-án több műhold társaságában indul útnak a dél-amerikai Kourouból.

A fejlesztés célja az volt, hogy egy 10 cm-es élhosszúságú kockába zárjanak egy olyan 1 kg tömegű rendszert, mely képes túlélni a felbocsátáskori rázkódást és alkalmazkodik a szélsőséges környezethez a világűrben, így egyaránt kiállja például széles hőmérsékleti tartományt és vákuumot a Földtől 2000 km magasságban, így legalább 3 hétig képes működni és folyamatosan kommunikálni a földi vezérlőállomással.


Az indítás után /2012-02-13/ hetven perccel már földkörüli pályára állnak a hordozórakétán található műholdak. A sikeres pályára állás után körülbelül öt órával a Masat–1 Magyarország fölé ér. Ezután már a MaSat-1 weboldalán is nyomon követhetjük az aktuális pozícióját: http://cubesat.bme.hu

Bárki kommunikálhat a műholddal, aki a minimális technikai eszközökkel rendelkezik. A szükséges eszközök listája és a szoftver itt elérhető: http://cubesat.bme.hu/foldi-allomas/radioamatoroknek/

Mivel A SAT.HU az ilyen eseményeket figyelemmel kíséri és Antenna szakáruházként különösen büszke erre az eredményre, így hihetetlen műholdas ajánlatokkal örvendezteti meg vásárlóit!