g.balifi Creative Commons License 2012.01.27 0 0 5454

Kedves Barátaim!

 

Pár szót szólnék csak a finnországi munkalehetőségekről. Szigorúan szubjektív gondolatok, könnyen lehet, hogy másoknak más tapasztalataik vannak.

Szóval, tavaly november végén érkeztem Finnországba, zéró finn és egy hangyányi angol nyelvtudással, különösebben értelmes szakmák híján.

Az eltelt időben munkát kerestem - bármilyen munka érdekel, ami nem kifejezetten nehéz fizikai munka. Eddig elküldtem mintegy 300-350 e-mailt, ezek közül kevesebb, mint 10-re érkezett válasz, azzal, hogy köszi, de anyád. Lényegében. Bejártam Tamperében az összes - vagyis az általam fellelt, mintegya tizen-egynéhány munkaerő-közvetítőt. Ezen helyeken kb. ugyanaz volt a mentalitás, mintha egy albán próbálkozna angolul Budapesten. Majd elkezdtem a mol.fi honlapon található állásokra elmenni, vittem szépen az önéletrajzomat, hogy hátha. A legtöbb, amit elértem, az az volt, hogy egy főnökszerű egyed az egyik helyen rámordított, hogy onli mél! Szóval kidobtak, onnan is, ahol látszott, egyérterlmű volt, hogy nincs raktárosu - mégis azt mondta, hogy már nem aktuális az állás. Ezt követte a telefonálgatás, aminek szintén nem sok értelme volt, a legkirívóbb az volt, mikor egy kellemes hölgy tökéletes angolsággal közölte velem, hogy ő bizony nem beszél angolul, de mondjam el nyugodtan finnül, mit szeretnék. Ezek a negatívumok, eddig. És, teljesen igazuk van. Minek kínlódjanak egy idegennel, aki még azt se tudja, hogy kell tejet venni (igen, levenni a polcról, és a kasszánál kifizetni - de ez képletes volt). Így aztán egyáltalán nem tudok neheztelni rájuk, nem is lenne értelme. Csakhogy ettől még nincs melóm.

Illetve egy állásajánlatot kaptam: Heti két nap, napi kb. 6 órában szórólapozás házakhoz. SZép is ez, jó is ez, egy a bökkenő: az tudniillik, hogy nincs munkaszerződés, csak szállítási vagy milyen, ergo, nem tudok sem a kelánál regisztrálni, se pl. bankszámlát nyitni. Akkor meg ugye nem tudná hova utalni a napi 18 EUR-t. Igen, napi, kb. 6 órai munkára 18 EUR.

Most jöjjön a pozitívum része. Az itteni magyarok - néhány kivételtől eltekintve - igen segítőkészek, még akor is, ha konkrétan nem tudnak munkát adni, de ötletekkel, tanácsokkal adott esetben sok felesleges - vagy feleslegesnek vélt - körtől megkímélik az embert. Ha minden igaz, februártól egy magyar származású munkaadónál tudok majd dolgozni, mint takarító.

Szummázva ezt az egész - feltehetően sokaknak unalmas, tőlük ezúton is elnézést kérek - monológot, amikor magyarországról elindultam, tudtam, hogy nehéz lesz, de nem, hogy ennyire :)

Végezetül pedig sok szerencsét kívánok mindenkinek, aki itt szeretne dolgozni, élni.

Üdv., Balázs