vadelma-mansikka Creative Commons License 2012.01.24 0 0 5434

Szeirntem nincs miért aggódnod, finn családi körben és ekkora szorgalommal meg elszántsággal  szépen eljuthatsz felsőfok közeli szintre finnből ennyi idő alatt. A szakmai meg majd jön az egyetemen,addig meg elnézik ha a szakmaid nem tökéletes.

A nyelvtanfolyam nagyon sokat  fog segíteni, bár az is igaz, hogy nagyon csoport és tanár függő is a haladás. Én jártam gyengébb és nagyon jó csoportba is több mint egy évig, olyanba is ahol Európából csak ketten voltunk.Ha majd később Helsinkibe költöztök(irtad, hogy ez is terv) ott ne hagyd ki a Helsinki Egyetem intenziv kurzusait (még ha drágább is, vagy ha a Työvoimatoimisto  nem reklámozza.) Szerintem nagyon jók és kb két hónap felért egy év sima nyelvtanfolyammal. Ott a finn 1,2,3,4 szintet ( alap és középfok) letudtuk kb bő fél év alatt., igaz nagyon fárasztó is volt de nagyon jó jegyzeteket kaptunk ill irtunk. Mindegyik nyelvi képzésnél  ( a työvaenopisto- s képzésnél és az egyeteminél is) a gyenge pont a beszéd, mivel arra nincs idő egy kb 25 fős csoportban, hogy legyen elég  lehetőség beszélni, a vizsgák meg írásban vannak.

A férjed és az ő finn ismeretségi köre, cserfes szomszédasszony:) stb  nagyon fel fogja turbózni az értést meg a szókincsedet, is úgyhogy szerintem ne görcsölj azon ha épp nem indul februárban a tanfolyam a közeli városban. Akkor majd indul később. Helsinkiben pl van nyári egyetem keretében is tanfolyam egész nyáron.  Addig meg tanulsz a könyvekből meg a környezetedtől. Legyél sokat emberek között!A sport is nagyon jó alkalom rövid beszélgetésekre. ( Én  egy sípályán egy 4-5 éves kislánnyal beszélgettem először finnül:)

Az egynyelvű tanfolyam eleje nagyon vicces volt,(tanár mutogat :) minä olen, sinä olet aztán bonyolódik és rengeteg a nevetés, találgatás. Ahol angolul is elmondták ott nekem pl könnyebb volt, de általánosságban szerintem igaz, hogy aki nem beszéli az angolt az hamarabb megtanul finnül mert akkor nem váltanak át a finnek angolra vele.

A tanfolyam szocializálódni is segít , barátokat fogsz ott szerezni és hidd el a tanfolyamon lévők 95 %-a nem fog annyit tudni finnből mint te, sokan úgy esnek be, hogy épphogy csak köszönni tudnak finnül.De hát ezért van a tanfolyam:)

Előzmény: Törölt nick (5433)