They don't care about US Creative Commons License 2012.01.14 0 0 7862

Mire figyeljünk lakóparki lakás vásárlásánál?

A szakértő szemével

 

Az eredeti lakóparkok általában körülkerített és jól védett parkban elhelyezett villaépületekből állnak. A lakóparkok saját, közös használatú „luxus létesítményekkel” rendelkeznek: játszóterek, úszómedence, sportpályák, vagy akár mozi, színház, éttermek, stb. Nagyobb lakóparkokban óvodák, iskolák, orvosi rendelők is működnek. A lakóparkot általában egy befektető társaság építi és üzemelteti, a bérleti díjba épített, gyakran igen magas közös költségből.

 

Később a lakópark fogalma még jobban felhígult, ma már – elsősorban marketingfogásként – lakóparknak neveznek egy beruházó által épített társasház csoportokat, sőt önálló családi házakból álló, új építésű lakónegyedeket is. Ezek azonban már végképp nem lakóparkok.

 

Ha új társasházi lakásba költözünk…

 

Természetesen vannak jól megépített épületek, de sajnos a többség a fent vázolt körülmények között, a nagy haszon reményében olcsó anyagokból és rossz minőségben készült. Ha már lakott házban veszünk lakást, mindenképp érdeklődjünk a szomszédoktól a tapasztalataikra vonatkozóan.

 

Számos olyan társasházról lehet tudni, ahol utólagos statikai megerősítés volt szükséges az eredeti vasbeton szerkezet gyengesége miatt.

 

Jellemző az is, hogy a lakáselválasztó falak egy átlagos válaszfal minőségében épülnek meg, holott ezekre a hangszigetelés és betörésvédelem miatt igen szigorú előírások vannak.

 

Sok probléma van a gipszkarton falakkal is. Lakásépítésben – a magas bekerülési költsége miatt – gipszkartont csak akkor használnak, ha nagyon szoros a határidő. Ekkor azonban igyekeznek a legolcsóbban megúszni a dolgot: a gipszkarton falakat a legkisebb keresztmetszettel, merevítések, hangszigetelés nélkül készítik el. Így megépítve teljesen alkalmatlanok a használatra.

 

Nagyon gyakori a különböző hő-, és hangszigetelések hiánya a födémeken, gépészeti vezetékek körül is, amit csak használat közben lehet észrevenni. Ezek a hiányosságok az épület zajosságához, melegvizes vezetékek esetén energiaveszteséghez vezet. Ezek a hibák vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon magas költséggel javíthatóak.

 

Ahogy a családi házaknál, itt is fontos, hogy szakember társaságában vegyünk lakást. Próbáljuk megkeresni a kivitelezés műszaki ellenőrét, sokat megtudhatunk tőle. Érdeklődhetünk az építéshatóságon is. Mindenképp ellenőrizzük a beruházó céget. Óvakodjunk a frissen alakult társaságoktól!

 

Ha már a tervezés időszakában, vagy kivitelezés közben lekötjük a lakást, kísérjük figyelemmel a kivitelezést. Rendszeresen tartsunk kapcsolatot a műszaki ellenőrrel. Ha nincs műszaki ellenőr, akár a többi leendő lakóval közösen fogadjunk egyet. Soha ne fizessünk előre, esetleg letétbe helyezhetjük a pénzt, amit a kivitelező csak az adott építési ütem megvalósulása után vehet fel. Tartsunk vissza egy kisebb összeget a garanciális javításokra. Összességében lakásvásárlásnál mindig szakmai támogatással, és nagyon körültekintően járjunk el.