Törölt nick Creative Commons License 2011.11.07 0 0 246

Csakhogy az USA kezében vannak csinos kis lehetőségek, ezek egyike a hatalmas kiterjedésű beludzs földeken élő beludzs szabadságharcosok támogatása egy független állam létrehozására, aminek következtében Irán elveszítené ellenőrzését az Öböl bejárata felett és elveszítené területének negyedét az Indiai-óceán partvidékén.

Ugyanígy az USA módjában áll, hogy Irán lakosságának 20%-át kitevő, tömben élő azeri számára lehetővé tenné a szomszédos Azerbajdzsánhoz csatlakozást.

A lakosság 17%-át kitevő kurdok számára lehetővé tennék az iraki kurd egységhez csatlakozást.

Lehetővé tenné a siita arabok számára, hogy kivonják magukat a perzsa nép fennhatósága alól, ezzel Irán elveszítené az öböl menti szénhidrogén kitermelő kapacitásának jelentős részét. 

 

A teheráni perzsáknak olyan belső ellenségekkel kellene küzdeniük, hogy semmi erejük nem volna külső fél felé aktivitás kifejtésére....

 

Az iráni atom nem stabilizálná a térséget, mert  soknemzetiségű és széttartó Iránban olyan belső feszültségek munkálkodnak, hogy bármikor robbanhat önmagától is a puskaporos hordó. A Forradalmi Gárda tisztjeit tucatjával robbantgató beludzsok bármikor felrobbantanának egy atombombát is Irán saját eszközei közül, ha azzal perzsákat pusztítanának.

 

Az intoleráns vallási szélsőség azért van hatalomban Iránban, hogy a demokratikus keretek között önmagától széttartásnak induló államot a perzsa hatalmi érdek érvényesülése kedvéért egybentartsa némi ideig.

Előzmény: kaalllodo (244)