fejlődő Creative Commons License 2011.03.21 0 0 1627

Nem tudom, hogy ki lehet-e jelenteni azt, hogy minden technikai újítás Ahrimántól származik. Egyébként igazad van.

 

Korábban írta már valaki, hogy ez nem rossz. Ez akkor lesz rossz, ha ezzel eléri az embernél, hogy nincs lélek és szellem, illetve azt, hogy a technika miatt ezeket nem veszi kellő mértékben figyelembe.

 

Szerintem Steiner ma használná az internetet. No, nem hiszem, hogy sokat, de azért innen is lehet bizonyos információkhoz jutni...

Valószínűleg sok mindent mondana róla. Azt hiszem önkontrollal nyugodtan használható ez is és bármi. Tehát ha használjuk, akkor tudjunk egyensúlyt tartani a szellemi törekvések és a technika használata között. Persze megvan az a veszély is, hogy ami ide felkerül, azzal könnyen vissza lehet élni. Én például azért is vagyok itt, mert szerintem harcolni kell az igazságért, és használni kell a kor legújabb vívmányait. Tapasztalatokat kell szerezni e téren is, és itt is meg lehet találni a jó utakat és azokat a módokat, amikkel az internet személytelensége, érzéketlensége valamelyest pozitívabb irányokba fordítható.

 

Ha igaz az, hogy 8000 körül a Hold itt lesz a Földben, és a mai technikából átalakulva irtózatos pókszerű lények vesznek körül minket, akkor az, amit e technikába szépségként és jóként ma beleviszünk, az valamelyest elviselhetőbbé és szebbé teszi majd a Hold visszatérése utáni létünket is.

 

De ismerek olyan "antropozófiai embert", aki használgatja az internetet, de sokkal tartózkodóbban viseltet iránta. Szellemi tartalmakat például semmiképpen nem töltene fel rá, mivel az itt Ahrimán martaléka lesz.

Szerintem viszont ez nem biztos. Sőt, több a haszna, ha sokan hozzáférnek, mintha nincs alkalmuk hozzáférni. Mégha valamennyire fenn is áll a veszélye, hogy ahrimáni félreértéseknek is ki lesz téve.

 

Ha elképzelnék egy antropozófust, aki azért nem használja a technikát, nehogy Ahrimánt támogassa, akkor arról azt hiszem azt kellene gondolnom, hogy a fejlődését gátolja ezzel.

Tapasztalatok miatt is jövünk a Földre. Ha a modern technikát szinte minden civilizált ember használja, akkor nekünk is használnunk kell, különben életidegenné válunk. Csak mértékkel... A szellemi fejlődés rovására ne menjen. Ez a lényeg...  

 

Ma az ásványi erőkkel tudunk visszaélni hasonló módon, mint elődeink (lásd nukleáris szennyezés és pusztítás lehetősége)

Atlantisz végén a növényi magerőkkel, Lemúria végén állati magerőkkel pusztítottunk.

Előzmény: SolarPlexus (1626)