Törölt nick Creative Commons License 2011.03.17 0 0 175

Nem minden galíciai származású zsidó! :-)

 

Az 1880-as évek elejétől tömeges kivándorlás kezdődött a galíciai parasztság körében. A kivándorlás szezonális elvándorlással kezdődött az újonnan egyesült és dinamikus gazdasággal rendelkező Németországba és később tengeren túlra folytatódott nagy léptékben az Egyesült Államokba, Brazíliába és Kanadába

 

A kivándorlást Galícia elmaradott gazdasági viszonyai okozták, ahol a mezőgazdasági lakosság szegénysége széles körű volt. A kivándorlás a nyugati, lengyel lakta részeken kezdődött, és gyorsan átterjedt a keleti, ukránok lakta részekre is. Lengyelek, ukránok, zsidók és németek mind részt vettek a falusi lakosságnak ebben a tömeges mozgalmában. A lengyelek főleg New Englandbe vándoroltak ki és az Egyesült Államok középnyugati államaiba, de Brazíliába is sokan mentek, az ukránok Dél-Podóliából igen sokan vándoroltak ki Nyugat-Kanadába. A zsidók vagy közvetlenül Amerikába tartottak, vagy Ausztria-Magyarországon keresztül.

 

Összesen néhány százezer embert érintett a nagy kivándorlás, ami egyre erősebbé vált egészen az I. világháborúig. A háború átmenetileg megállította a kivándorlást, amely később nem érte már el korábbi intenzitását.