Schenouda Creative Commons License 2011.02.24 0 0 7709

A kutyát Hekaténak áldozták, neki volt kisérője a (fekete) kutya. De Hekatének is három feje volt, akár Kerberosznak (akit meg épp a Laphüsztion hegyen található levezető alagúton hozott a felszínre Héraklész). Mindenesetre hülye egy szokás volt...

 

Hasonló virág lehet a Homérosz által említett molü, amiről már beszéltem régebben:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=93987074&t=9000303

 

Ez Kirké szigetén (Terceira) nőtt, és mérgek ellen védett. Hermész tépi ki Odüsszeusznak a földből, ahogy Ovidius írta: „Mercurius nyújtott neki át tejszínü virágot, éjszínű gyökerűt, melynek neve molü az égben. Égi tanítástól s e növénytől védve kerül hát Circének házába”. Ptolemaiosz Khennosz említi, hogy ez a virág Gigásznak a véréből fakadt, akit éppen Kirké szigetén ölt le a titán Héliosz. Sőt, v.leg azonos az atlanti-óceáni "Raqa" szigeten növő füge szerű növénnyel is, melyet Idriszi arab geográfus említett, valami régibb forrás alapján, aminek a szövegét nehezen értette...

 

Nyilván el kell választani a "varázsnövények" közül azokat, melyeket varázslók, kuruzslók, gyógyítók és más ilyenek használtak, azoktól amiket az alkimisták. Az előbbiek jórészt mérgekre, gyógyszerekre, hallucinogén főzetekre valók. Az alkimistáké láthatólag másabb dolgokra szolgáltak. Amit Médeia készít a tüzes láng ellen, az alkimista titok.

Amiket elmondasz az alkimisták virágáról, tulajdonképpen az derül ki, hogy ezek szimbólumok. Semmi gyakorlati jelentőség nem derül ki belőlük, és igazából erre lennék kiváncsi.

Szerinted tudták használni ezt a virágot (-okat) az alkimisták ténylegesen is (azonkívül hogy sok mindent kifejeztek)...?  Tehát az alkimista műhelyében valamilyen procedura alatt volt-e valódi szerepük?

 

Hogy mire gondolok, például Fawcett ezredes úgy gondolta, hogy az inkák ismertek egy kőlágyító varázsszert és egy növényről beszél ezzel kapcsolatban. Ilyen - kézzel-fogható - írányban van valami ötleted az alkimisták virágjáról...?

 

 

Előzmény: Nolanus (7708)