Mijo Creative Commons License 2011.02.14 0 0 145

Nagy Préló - tudósít a Bajai Televízió.

 

Olvasom az egyébként korrekt írás tartalmát, majd mivel lehetőséget nyújt annak kommentálására, a következők szerint tettem meg észrevételeimet.

 

"Kedves Szerkesztők!

 

Engedjetek meg pár észrevételt.

 

Idézek: "Zvonko Bogdan, a tamburazene egyik leghíresebb képviselője."
Ez talán helyesebb ekként: "Zvonko Bogdan, a bunyevác nóták leghíresebb képviselője."
Az viszont igaz, hogy előadásain szinte kivétel nélkül tamburazenekar kíséri.

 

Egyébként Baján a prélók sosem horvát, hanem bunyevác rendezvények voltak, miként annyi minden mást is, úgy ezt a szép hagyományt is el kívánja orozni a horvátok asszimilációs politikája. Nem fog nekik menni.

 

Ivan Bandić körülbelül úgy érezheti magát nálunk otthon, mint Szulejmán pasa Budán. Sajnos minden oka megvan rá.

 

A tisztséghalmozó Angela Šokac-Marković a Csitaonica esetében inkább adná vissza a bajai bunyevác nép saját kezével épített tulajdonát ahelyett, hogy horvát érdekek kiszolgálására venné ezt is igénybe, hiszen trükkös módszerekkel fészkelte be magát ide.

 

Viszont ezt a mondatot így köszönöm, ahogy itt jegyezve van, mert így igaz: "A prélóra fiatalok és idősek, horvátok, sokácok, bunyevácok és magyarok egyaránt eljöttek."

 

Még egy dolog: én a szervezők és megjelent prominenseik helyében mélyen szégyellném, ha a bunyevácok egy olyan élő legendáját, mint Zvonko Bogdan, leginkább egy gazdasági csűrre emlékeztető fedél alatt fogadtam volna előadást tartani."

 

_________________________

 

És itt muszáj visszatekintenem a múltba, sosem felejtem el, miféle érdekharcok folytak egykor a horvát koncok felett.

Ahogyan ma is megvan annak az oka, hogy Páncsics Sándor, az előző ciklus horvát kisebbségi elnöke Baján megcsömörlött a körültte zajló kisebbségi világtól, úgy régebben is akadtak villongások.

 

Az általam egyáltalán nem tisztelt Matkovits Kornél robbantott egy ízben, horvát kisebbségi képviselőként ennek a bizonyos Markovics Józsefnének címzett nyílt levelével, aki képviselőtársa, pontosabban elnöke volt Matkovitsnak.

 

A tartalma önmagáért szól, íme alább.

 

 

És am ez a nő ül egy fenékkel alig 4-5 széken.

 

Persze benne volt ebben az ügyben vastagon Széll Péter expolgármesterünk is, és egyik hűséges elvtársa, Osztrogonácz József, a bajaszentistváni általános iskola, egyben a horvát közművelés egyik hazai fellegvára igazgatója, a horvát érdekek egyik állandó és magas tisztségeket betöltő kiszolgálója.