Schenouda Creative Commons License 2011.02.06 0 0 7689

Te arra lennél kíváncsi, miért éppen kosbőrrel asszociálták az Aranygyapjút. Erre rengeteg adalékot lehet erre találni a hagyományokban, nyilván az egyiptomiban is. Valami miatt a koshoz kapcsolták, viszont mi a hagyományt csak a görögök közvetítésében ismerjük, akikkel valóban megtörtént az orkhomenoszi pelaszgok, minüaiak. Az Aranygyapjú fogalmát az ők, mára rég halott nyelvéből kölcsönözték, de ki tudja a pelaszgok mit értettek rajta. Mert magát a történetet átörökítették, de annak ezoterikus értélmét, vonatkozásait nem adták tovább új uraiknak (ugyanígy tettek a sumerok az akkádokkal is).

 

Nyilván egy kódszó, mint a Grál vagy a Hórusz Szem esetében, ahol sem valamiféle kődarabról vagy szemről van szó, hanem egy technikai jellegű dologról. Egy aranyozott kosbőrért a híresen gazdag királyság ("arany Orkhomenosz" - Homérosz) nem indított volna semmilyen expedíciót. Viszont meglehet vizsgálni az orkhomenoszi és a királyság szent hegyéhez, a Laphüsztionhoz tartozó hagyományokat, mert ott is bőven találsz utalásokat kosbőrre vagy kecskebőrre, amit rítusok alatt viseltek (Hermésszel és a kabirokkal kapcsolatban szintén).

De szerintem az Aranygyapjú értelmének megfejtéséhez pusztán elméleti magyarázkodás nem vezethet el, ismerni kell a történelmi hátteret, a két végső pontot, Orkhomenoszt és Kolkhiszt, figyelembe kell venni az argonauták által meglátogatott helyeket, mint Szkheria kapcsán elő is jött, hogy konkrétan mire használták a gyapjút, az Aranygyapjú kolkhiszi őrzését, az Iászón által kiállt próbákat, és még egy-két apróságot. Az argonauták kalandjában nem valamiféle allegórikus elbeszélést, "tanmesét" látok, amibe ókori bölcsek -úgymond- tudásukat rejtették, hanem egy megtörtént expedíciót a történelem hajnalán, ami szülte a későbbi allegóriákat és tanmeséket...

 

Középkori alkimista vagy rózsakeresztes íratokkal - az argonauták kalandja esetében- csak annyira érdemes foglalkozni, ha az kiegészíti valamiben a jóval korábbi értesüléseket. Valahogy sikerült beletrafálnod egy ilyenbe, mert speciel Michael Maier éppen ilyen, hisz mániákosan gyűjtötte a "titkos iratokat", ismerte az ókori feljegyzéseket is. Nagyon is elképzelhető, hogy olyan krónikákat is olvasott, melyek időközben eltűntek, nem érve meg korunkat.

 

Még 2009-ben feljött itt Maier szerepe a gízai Nagy Piramis kapcsán:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=94095466&t=9000303

(Ott nem mondtam el, de pld. Thomas Norton 15. századi angol alkimista világséma rajza és tkp. a Nagy Piramis elrendezését mutatja, alatta a Sátán börtönével.) Egyébként Majerről is régóta azt gondolom, hogy olyan ókori erdetű többször átmásolt titkos kéziratok voltak a birtokában, melyek kapcsolatban hozhatók a Héliupoliszi Testvériséggel, sőt akár az is, hogy a rend, vagy valamilyen utódszervezetének örököse vagy tagja volt.

 

Majer közli egy fiktív beszélgetését Iászónnal. Abban téved Majer, hogy a gyapjú valamiféle alkimista produktum lett volna, hanem inkább egy alkimista szerkezet. Viszont Iászón elárulja, hogy Médeiától megkapta a "Nap és a Hold jelvényeit". Hogy mik voltak ezek, pontosan nem tudni, de valami módon kapcsolódtak azon művelethez, ami során az Aranygyapjút "használták" (éppen csak annyiban téved, hogy ezt nem Iászón, hanem Orpheusz kapta).

Ezekről a jelképekről pedig volt már szó, mikor feljött Flamel könyve és a krétai Labürinthosz szerepe:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=105019417&t=9000303

 

Szerepüket már nem tudom kideríteni, talán nem is lehet, de bizonyosan kapcsolatban álltak a legsötétebb alkimista praktikákkal...

Előzmény: Nolanus (7688)