Nolanus Creative Commons License 2010.11.21 0 0 7551

"Valójában kicsit olyanok lehettünk a kabir-kurészeknek, mint nekünk azok a géntechnológiával kitenyészett disznók, kiknek szerveiből a rosszul működő emberi szervek kicserélést tervezzük..."


Bár közvetlenül nem tartozik szorosan a témához, néhanyakat bizonyosan érdekelhet, hogy hasonló gondolatokkal eljátszogattak vagy újraképzeltek már ideje korán egy bizonyos intellektuális elit tagjai, amikor a DNS-t még nem is ismerték.


"

Még mindig az inkubátoroknak támaszkodva, rövid áttekintést adott nekik a modern megtermékenyítési eljárásról ... 'a műtétnek önként vetik alá magukat a társadalom érdekében, nem is szólva arról, hogy hathavi fizetésnek megfelelő jutalommal jár' -, azután beszámolt arról a technikáról, amelynek segítségével a kioperált petefészket életben és aktív fejlődésben tartják, majd rátért az optimális hőmérséklet, sótartalom és viszkozitás problémáinak taglalására

...

A palackozóteremben minden csupa harmonikus sürgés-forgással és rendszeres tevékenységgel volt tele. Megfelelő méretre vágott friss disznóhashártya-darabok érkeztek fel a sebes, apró lifteken az alagsori szervraktárból. Hussanás és kattanás, a liftajtó kivágódott, a palackkezelőnek csak ki kellett nyújtania a kezét, elkapni a hártyadarabot, elsimítva betenni, s mielőtt a palacksor továbbmozdult volna a keze ügyéből a végtelen szalagon, hussanás és kattanás, máris egy újabb húshártyadarab röppent fel a mélyből, készen arra, hogy újabb palackba csússzon, amely már soron következett a szalag véget nem érő menetében.
A bélelők mellett álltak a beosztók. A menet továbbhaladt, a petéket egyenként kiemelték a kémcsövükből a nagyobb tartályokba, ügyesen felhasították a hashártyabélést, a hímcsíra-morulát a helyére cseppentették, sós oldatot öntöttek rá... s a palack máris továbbvándorolt.

...

- Ezután leküldik őket az embrióraktárba.

- Ahová most mi magunk is indulunk.
Mr. Foster kinyitott egy ajtót, s előrement az alagsorba vezető lépcsőházban.

A hőmérséklet még mindig trópikus volt. Egyre sűrűsödő homályban ereszkedtek lefelé. Két ajtó és egy kettőskanyarulatú folyosó védte a pincehelységet a napvilág esetleges beszűrődésétől.
...
Kétszázhúsz méter hosszú, tíz méter magas. Felfelé mutatott. A hallgatók a távoli mennyezet felé emelték tekintetüket, mint a csirkék ivás közben.
Három sor polc: földszint, első emelet, második emelet.
Az egymás feletti galériák pókhálószerű acélszerkezete minden irányban szétágazva a sötétségbe vezetett. A hallgatók közelében három vörös kisértet éppen demizsonokat rakodott le szorgalmasan egy mozgólépcsőről.

...

Beszélt nekik a hashártyaágyon fejlődő embriókról. Megkóstoltatta velük a sűrű vérkivonatot, amellyel táplálták őket. Elmagyárzta, miért kell méhlepény- és pajzsmirigykivonatokkal serkenteni őket. Beszélt nekik a corpus luteum-kivonatról. Megmutatta nekik a fecskendőket, amelyken keresztül nullától 2040-ig minden tizenkettedik méternél automatikusan belövellik rájuk. Szólt a fokozatosan növelt hipofiziskivonat-adagokról, amelyeket megtett útjuk utolsó kilencvenhat méterén kapnak. Elmagyarázta a mesterséges anyai keringési rendszert, amelyet minden palackba bekapcsolnak a 112. méternél; megmutatta nekik a vérkivonat gyüjtőtartályát, a centrifugális szivattyút, amely a folyadékot áthajtotta a méhlepényen, átnyomta a szintetikus tüdőn és a salakanyagokat leválasztó szűrőn. Megemlítette azt a zavaró körülményt, hogy az embriók hajlamosak a vérszegénységre, amelynek ellensúlyozására sertésgyomor-kivonatot és csikómagzatmájat adagolnak számukra nagy mennyiségben.

" Aldous Huxley - Szép új világ, 1932

 

Nos, mindezeket Huxley bizonyosan nem a kisujjából szopta, ezügyben igen érdekes áttekinteni testvérének, Julian Huxley-nek pályafutását...

Előzmény: Schenouda (7513)