Schenouda Creative Commons License 2010.11.07 0 0 7478

Egyrészt senki nem áldoz rá közpénzből dollármilliókat, másrész a helyzet még rosszab lett a térség destabilizálódott (az alagutak egymással ellenséges országok alatt futnak). Sok embert nem is érdekel és egy ilyen kutatás rengeteg pénzt igényel, de pld az egyiptomi Szaiszban, ami fáraó székhely volt Lepsius után másfélszáz évig senki nem ásatta (csak 1997-ben kezdődtek újabb ásatások). Úgyhogy a kaukázusi járatok további kutatásának megrekedésén sincs mit csodálkozni, mert ki finanszírozná az egészet...? Az engedélyek is másak már, hisz akkor még elég volt a központ (Moszkva) bólintása, s valószínűleg ott sok terület már magánkézben is van (arrafelé is rendszerváltás volt). Úgyhogy ennyi...

 

Másrészt az azerbajdzsáni "feneketlen kút" azzal keltette fel a hatvanas években az érdeklődést (bár az akkor szovjet újságok elég szűkszavúak voltak ilyen felfezésekről), hogy a falaiból kékes fény árad és különös sóhajokat és sípoló zajt ad. Az innen induló járatok külső bejáratainál sziklarajzokat és emberi maradványokat találtak, viszont a vizsgálatok kiderítették, hogy a csontok sokkal későbbiek, mint a rajzok.

Akik olvasták Ossendowski lengyel utazó könyvét (Állatok, emberek és istenek, 1924), azok tudhatják, hogy ő Mongólia, az Altáj alatt húzódó hasonló alagutakról beszél, ill. hoz hírforrást, melyek szerinte egy Agartha nevű titkos föld alatti királyság része, mely királyság vagy hatvaezer évvel ezelőt jött élétre, nagyrész a Himalája alatt, de föld alatti útvesztői -szerinte még Amerikába is áthúzódnak. De magáról a föld alatti királyságról, annak székhelyéről, az alagutakban közlekedő fura járművekről is egészen scifibe illő leírást hall ottani öregektől, amit Ossendowski teljesen készpénznek vett.

Előzmény: Törölt nick (7477)