Kuruc71 Creative Commons License 2010.11.04 0 0 6542
"Hordozót nem-nuki torpedóval nem fog elsüllyeszteni. Megálltani is csak fatális nagy mázlival. Inkább lassítani tudja. "

A Délkoreai korvettet egy 200 kg os harcirészű torpedó kettészelte. Pont a gépháznál ( paszív szonáros önirányítás ). Ha a CV-nek csak egy csavarját tengelyét vágja gajra egy szem torpedó ( már pedig képes rá ) akkor az azonnal "misson kill" és irány vissza a kikötőbe rosszabb esetbe Pearle be mert csak ott tudják megjavítani.

Azonban ha a torpedó aktív szonáros irányítással rendelkezik akkor általában megadható neki hogy a hajótest mely részét támadja. Általában az első vagy első kettő ha nagyobb hajóra lőnek a hajó tatrészére van állítva mert valszeg úgy is menekülöre fogja vagyis az lesz a legközelebbi és igen érzékeny része. Egy ott bekapott találat csökkenti vagy kinyírja a hajó sebességét kormányozhatóságát.

De jelen esetünkben is bár igen erős "gerince" van a CV nek de bizony keményen belevág a "jet" és egy hadihajón minden hely tele van érzékeny vagy gyúlékony anyagokkal.

Anno az HMS Sheffield is másodlagos károk miatt sűlyedt el és nem a robbanófej miatt ami fel sem robbant.

Haditengerészeti szakembert még nem hallottam azzal kapcsolatban kétségeket megfogalmazni hogy egy US CV elsűlyeszthető e vagy nem. Pláne a tengósokat.


"Megjegyzem, addig jó, amíg mindenki hisz abban a legendában, hogy egy hordozó " nem éppen torpedók elleni harcra van tervezve".



Legalábbis felettébb gyanúsnak tartom, hogy - miközben a légvédelem képes a hangesbesség körüli-feletti, 40-50 mm-es akármi ellen hatásosan védekezni - a köztudatban semmi sincs a víz alatti világról. Mánpedig ugye a hordozó körüli világnak pont a fele van a víz alatt..."


A helyzet az hogy a ladik akkora hogy a hagyományos csalik egyszerűen képtelenek elfedni a torpedó elöl. Amire képes az a nagy sebesség de az is 30-32 kts ami már nem elég csak időhúzásra. Illetve arra sem ha közelről adják le a salvót.

Tartok tőle hamarosan lesz alkalmunk megtudni hogy ezek a nagy laposak hogy bírják a kiképzést.



Mostanában amúgy több cég is jelentkezett új generációs torpedó védelmi rendszerekkel. Majd meglátjuk.
Előzmény: Ramius (6537)