Dzsibzon Creative Commons License 2010.10.23 0 0 801
Kedves Zicherman István ! Elfogadom, hogy így van.. mégis csak nem elszórtan hanem viszonylag sokan lehetnek, akik tudnak a lengyel-magyar közös történelemről.. Én csak két dologra emlékszem : mit tanítottak nekem az iskolában erről.. s hogy az eltelt már demokratikus időkben mit találtam a gyerekeim történelem tankönyveiben.
Természetesen a számomra kedves vagy érdekes... nagyobb tanulságot és üzenetet is magában rejtő témákat mindenféle társaságban igyekszem szóba hozni. Így szűrtem le, hogy nálunk elég nagy hómezők vannak ebben a témában.

Nem sok olyan lengyellel beszéltem, aki ne tudta volna.. hogy miként kaptak 1920 nyarán magyar kormánytól először 80 vagon lőszert a döntő pillanatban.. hogy ennek áthaladását a területén (és a francia küldeményét is) miként tagadta meg a cseh kormány.. A magyar kormány egyes számítások szerintösszese közel 58 millió db. lőszere, a rengeteg katonai felszerelés, lőszer alkatrésze, tábori konyhája, stb.. hihetetlen nagy segítség volt egy olyan országnak, amely éppen hogy próbált lábra állni és szinte senkitől sem kapott segítséget.
A lengyeleknél úgy tanítják, hogy a magyar lőszerrel nyerték meg a varsói csatát.

Ugyan ezekről a kérdésekről idehaza igen kevés emberrel tudtam eddig beszélgetni.. de persze ez nem jelentheti a kérdés reprezentációját / ebben igazat adok.

Én is szeretnék egy nagyon picit majd bővíteni ezen a közös területen.. itt is - máshol is. Itt egy topikot szeretnék majd nyitni az 1939-40-ben a Magyar Királyi Honvédségbe került és integrált lengyel haditechnikáról..
Előzmény: Zicherman Istvan (798)