Nolanus Creative Commons License 2010.10.22 0 0 7416
"Olykor felismerjük a Rosszat abból, hogy mennyire nem fér össze a Jóval"
ilyen felismeréshez mégis mindkettő egyidejű jelenléte szükséges..
(meg újabban van hogy a negatív pozitivabbnak hat, a pozitív meg sterilen könyörtelennek, pl. Bulgakovnál :))"


FAUST: Ki vagy tehát?
MEFISZTÓ: Az Erő része, mely örökké rosszra tör s mindig jót mível.

A Gonosz apológiája.

Machen-ről és Golden Dawn-ról:

Szerintem a Golden Dawn azért nem volt rászorulva Machen-re, Westcott-ék saját kútfőből is meglehetősen messze eljutottak; persze maga a GD is csak egy külső héj volt, és bizonyos köröknek egyáltalán nem derogált ez a 'plebejus' máguskodás. Érdemes megnézni pl. a Quatuor Coronati-t, amiben Westcott mellet ott volt a kezdetektől nagy hevülettel Charles Warren és Walter Besant.

Walter Besant az elhíresült Annie(akinek nagyívű pályája a marxizmustól a teozófián át a lobogó szabadkőművességen keresztül vezet) bácsikája volt, akit egyébként Crowley a Holdgyermekben a 'Fekete Páholy' belső körének talán legrejtettebb, legbefolyásosabb és legbaljósabb személyeként prezentál A.B. monogram alatt.

Charles Warren is felettébb érdekes jelenség. Elkötelezett szabadkőműves, mérnök és katonatiszt, aki a terepmunkától sem riadt vissza, az ő vezetésével indultak meg ugyanis Jeruzsálemben a Templom-hegy alatti alagutakat kereső ásatások...
Később 'furcsa, véletlen egybeesések' sorozata következett. 1886-ban megalakul a Quatuor Coronati, majd szintén ebben az évben, sokak számára meglepő módon, kinevezik a londoni rendőrség vezetőjévé (ami egész Angliai legbefolyásosabb rendőrségi posztja), 1887-88-ban kikristályosodik a Golden Dawn, megalakul az Isis-Urania templom, és 1888-ban történnek a Hasfelmetsző Jack gyilkosságok is, amik előtt a rendőrség érdekes módon 'tehetetlenül állt'. Meglehetősen erős kezdés, mondhatni.

Westcott-ról egyébként Crowley nem állhatta meg közölni, hogy a halottkémi mesterségének igen jó hasznát vette bizonyos 'szertartásoknál', és hogy a hullákhoz a munkakapcsolaton kívűl egyéb szálak is fűzhették.
Na persze mindez, ahogy írja is, bizonyára nem több, mint 'csupán kitaláció és a beteges képzelet szüleménye'...
Előzmény: kalamajkosz (7399)