Nolanus Creative Commons License 2010.09.24 0 0 7226
A koponya alakú kürtőbejárat akkor inkább már egy 'Baphomet'-re utalhat :-] (vagy a Grál 'fejes edény' alakjára, kitudja hányféle formájú ilyesmi létezett... minden estre a tibetieknél máig fennmaradt a koponya ivócsészék divatja, igaz, ők mindenféle csontból szeretnek szakrális tárgyakat készíteni, ld. kangling.)
Mindenesetre a tag írt egy 500 oldalas könyvet róla (olaszul): http://www.alfredobarbagallo.com/
Itt alul az interjú 3. részében benne a mozaikrészlet, amin feltűnik egy kehely, két sárkány közt, középen két lovaggal.

Azért szerintem ez a mozaikrészlet önmagában még kevés, azt is jó lenne tudni, hogy mikorra tehető a létrejötte. Vannak itt viszonylag régebbi részek is, de szerintem ez 13. századi lehet, és akkor nem annyira meglepő...(lévén ekkor volt a Grál-legenda aranykora).

A másik dolog, nem tudom ebben Schenouda egyetért vagy sem, de szerintem igen, hogy több különböző dologra is használatos a Grál kifejezés, és ezek valóban különböző dolgok lehettek (egy részük persze lehet összefüggött egymással), több példányban is, mint pl. az Omphalosok, különböző fejek, edények, stb., itt már hoztunk jó néhány konkrét illusztrációt és leírást is ezekről (és még fogunk is), és ezek azért már jóval túlmutatnak azon, hogy pusztán szimbolikus ábrázolásnak tartsuk őket. Az más kérdés, hogy ezek mindegyike lehet valamiképpen 'Grál': tehát valami olyasmi, ami a 'hétköznapi' fizikai terrénumot egy 'másfajta' világgal köti össze, és ebből adódnak már az applikációi; egyszerűen szólva, Grál minden, ami az 'égi'-t és a 'földi'-t valamilyen módon összeköti. Persze, mivel nem tudjuk pontosan felmérni, hogyan működtek is ezek, az is elképzelhető, hogy ezen mágikus tárgyak némelyike nem éppen az 'égi'-szférával hozott létre összeköttetést, vagy éppen tényleg csak eszköz volt, és ez csupán a felhasználás módjától függött. Könnyű azt mondani, hogy a 'Grál' valami Isteni dolog, és csupa szépség meg jóság kötődik hozzá, aminek csak a moralizáló hajlamunk szab határt, ez azonban csak féligazság, hiszen tudjuk, a legenda szerint Lucifer ékköve is ez, mely a bukásakor esett a földre, és a sötét herceg azóta is azon van, hogy visszaszerezze...(ezt tovább lehet bonyolítani a gnosztikus interpretációval, ami viszont a feje tetejére állít mindent)
Szóval nem minden arany ami fénylik, és már említésre is került jó néhány eset, amikor az ezen tárgyakkal való érintkezés halált hozónak bizonyult, vagy épp ilyen célra használták fel, és akkor még a Kabírok sötét praktikáiról nem is mondtunk semmit.
Előzmény: Törölt nick (7223)