United Snakes Creative Commons License 2010.08.29 0 0 6412
"Martes altengernagy odahívta a térképhez Ceau-t, kezébe nyomott egy vonalzót, és megkérte mérje le a a távolságot Konstancától Bukarestig illetve Iasi-tól Bukarestig, aztán mondja meg hol a legrövidebb út bejönni az oroszoknak."

És ez az altengernagy azt gondolta, hogy 3 szovjet gyártmányú Kilo tengó meg tudta volna akadályozni, vagy akár le tudta volna lassítani az oroszok invázióját? :-)) Ha valaki már elfelejtette volna, "Ceau" idején a szovjet hadsereg még több, mint 3 millió katonából állt, több tízezer harckocsival, és több ezer repülőgéppel megtámogatva, valamint a Fekete-tengeri flottájuk sem olyan állapotban volt, mint manapság...

"A helis dolog gyanús, ugyanis fedélzeti helije jelenleg 3 hajónak van ( Regele Ferdinand, Regina Maria, Marasesti), Puma Socat-ok, figyelembe véve a váltást is max 6 db lehetne a 11 Seasprite-ból."

Ezek a hajónevek nekem semmit sem mondtak, ezért egy kicsit utánanéztem a neten. Így már rögtön beugrott, hogy az első két hajó a Royal Navy két szolgálatból kivont, és Romániának használtan eladott fregattját takarja. Annak idején jókat mulattam a "remek üzleten", mert még a nagyhatalmak is ritkán aláznak meg úgy kisebb népeket, ahogy a britek tették ebben az esetben a románokkal. Ugyanis ami ért valamit ezeken a hajókon, konkrétan az Exocet rakétákat, és a Seawolf SAM indítókat leszerelték a hajókról, így a fregattok egyetlen fegyvere jelenleg az Oto Melara gépágyú, ami nem sok mindenre jó, a sirályok riogatásán kívül... :-))

"A Marasesti helikopterhordozó cirkáló/ könnyűcirkáló/romboló/fregatt lassan 35 éves, már a kivonást emlegetik."

Akármilyen öreg bárka, érdemes lenne megfontolni az üzemben tartását, ugyanis a román hajók közül egyedül, ez legalább rendelkezik anti-ship missile rendszerrel is. Legalábbis a Jane's szerint... ( SS-N-2, 4x2 indító )
U. Snakes
Előzmény: Plieur (6411)