Jani71 Creative Commons License 2010.07.24 0 0 7717
Ha nem kell a termése, akkor a Kuruc vére és a Baku fajtákat tudom javasolni (megy mint a vaddisznó, a termése viszont gyakorlatilag ehetetlen, kifejezetten árnyéknak való, de annak aztán nagyon... - ezeket árusító helyeken ne keresd!). Ha termés is kell, akkor
- Lidi (én furcsa mód fehéret kaptam, pedig a szakirodalom szerint kéknek kellene lennie..., majdnem szilva nagyságú ropogós termése van - a család és a kollégák nagy kedvence - nagy növekedési erély, negatív tulajdonságai a gombás betegségekre való érzékenysége, árnyékolás szempontjából a viszonylag nagy ízköz és a hosszú levélnyél)
- Fanny (finom fehér fajta, nálam ez az egyik kedvenc, úgy szoktam fogalmazni, hogy ez a SZŐLŐ - szép fürt- és bogyóforma, jó állag, nagyon kellemes szőlőíz; itt is nagy ízköz, hosszú levélnyél, de ezt ellensúlyozhatja a nagy növekedési erély)
- Itália
- Moldova (mint esetleges alternatíva, de nálam ez nem olyan nagyon megy, mint az eddig felsoroltak, de talán jobban, mint a többi fajta)
Egyébként ha tényleg nagyon gyorsan akarsz árnyékot és egyáltalán nem kell termés, akkor a leg-leg... az öt levelű vadszőlő. Ez tényleg képes néhány év alatt befutni mindent, de ennek biztosítani kell a támaszt (úgy értem, sűrűbbet, mint a termesztett fajtáknál), mert vékony, hajlékony vesszője van. Ha még nitrogént és vizet is kap, takar, mint a zöld festék...!
Előzmény: petya1981 (7710)