Antisystem Creative Commons License 2010.06.30 0 0 222

"Egy történelemben otthonosan járó számára nyilván nem okoz gondot a személy, és kontextus beazonosítása... horribile dictu úgy rémlik, kötelező tananyag:))"
Lehet, hogy az usákoknál kötelező tananyag, itt nem. És semmi köze sincs a témánkhoz.

 

Engedelmeddel először erre reagálnék csak, de hát ha ezt nem érted, akkor semmit nem értesz... pedig hát szokták érteni, általában nem győzöm elkapkodni a fejem az értés elől... annyiban kétségtelenül igazad van, hogy Lincoln 2. beiktatási beszéde az USA-ban valszeg már általánosban előkerül, nálunk azé minimum a középiskola szintje egy ilyen forrás... amennyiben hiába amerikai történelem, az ujkori rabszolgatartás felszámolása az emberiség egyetemes történelmének alapvető része. (és mostanság Obama megválasztása és beiktatása kapcsán is soxor és sokan emlegették ezt a beszédet)

 

Az értelmezések között annyi a különbség, hogy Lincoln ezt a gondolatsort tényközlésként mondja el, sacckb hogy "ha mi ennyit vétkeztünk egy embercsoport ellen, és az a sorsunk, hogy ezt visszakapjuk, akkor ezt el kell foganunk" én meg inkább óhajtó módban, a végén egy "amen"-nel - mondjuk:) - ja és persze nem önmagunkra, mi nem gyarmatosítottunk, nem raboltunk kontinenseket az őslakosaiktól, nem hajigáltunk atombombákat... a két világháborúhoz volt némi közünk, mint tevékeny statiszta...

 

ÜdV

 

 

Előzmény: renegade (221)