x31 Creative Commons License 2010.06.23 0 0 33500
A nyomást gondolom azért írják csak rá, mert valami biztonsági előírás miatt kötelező, meg arra az esetre, ha valaki felrobbantaná a pisztolyt 100Bárral, nem lehet őket beperelni, hogy nem szóltak előre:). Ha a pisztolyban van levegő szabályzó (air mikrométer) akkor azzal is le lehet csökkenteni a nyomást ahogy írod. Persze ilyenkor nem tudom megméreni, hogy mekkora a pisztoly belsejében a lecsökkentett nyomás. A jó hatásfokű működésnél fontos lehet, hogy az adott konfigurációhoz kikísérletezett nyomás pontosan be legyen állítva. A sata készített olyan táblázatot, ahol az egyes pisztolyokhoz leírják, hogy egy adott gyártó adott festékéhez milyen fúvókaszett milyen nyomás ideális. Ha ezt beállítom, nagyot nem tévedhetek. Itt jönnek ki az árbeli kölönbségek, a SATA árábaezt is beépítik, azért ilyen drágák. Egyes típusokban belső nyomásmérő van, amivel meg lehet mérni, a beállított belső nyomást. A videókon is latszik ennek a működése. A levegő tömlőben fellépő nyomásveszteség jelentős, ezért pontos étréket csak a pisztolynál lehet beállítani. Azt írják a SATA weboldalán, hogy 2 bár bemenő nyomás, HVLP pisztoly, 9mm-es belső ártmérő és 10 m hosszú tömlő esetén a tömlőn fellépő nyomsveszteség 0,9 bar. Ha nincs a pisztolyon nyomásmérő akkor a kompresszoron ennyivel magasabbra kell kb állítani a nyomást, tehát ha 2 bar kell a pisztolynak, akkor 2,9-re. Persze ez csak közelítő érték, mert a veszteséget befolyásolja a pisztoly beállítása, pl hogy milyen fúvőka van benne, lapos, vagy kör keresztmetszetű a szóráskép. Sok finomság van itt is, ha elmélyedünk benne.
Én lehfontosabbnak a minék kisebb veszteséget tartom, ha új pisztolyra váltok, ezért Kifoc pisztolya a lista élén áll, ráadásul az új ára fele csincs a nagy márkák hasonló pisztolyaihoz képest. Esetleg ha használtan be tudok szerezni egy jó pisztolyt, akkor más is szóba jöhet.
Ezt az FP-HTE típust sem láttam az e-bayen. Újan a németeknél 109EUR+posta, itthon 45eFt+posta a nem cseretartályos verzió. A cseretartály nagyon raktikus, hiszen a tartály egyben keverőedély is beosztással keverési arányokkal. 1k fetékeknél lakkoknál meg tárolóedényként is szolgálhat, amivel tényleg minimális a festék veszteség és a pisztolytakarítás higító és idő igénye.
Előzmény: Dózerbike (33498)