Keresés

Részletes keresés

kígyóbőr_cipellő Creative Commons License 2023.10.10 -3 1 2188

Nézem a fradi válság kapcsán a TV diskurzust, mi lehet a baj...

Nem merik mondani ia tutit, mert jelenvan egy főfasz bizonyos Juhász István, aki végtelen magabiztossággal nyomulva, ki tudja milyen statisztikák mögé bújva nyomul és a legjellemzőbben mondanivalóját mantrázza:

férfiaknál, nőknél 1-8 helyezés a következő világversenyeken... Hülye csúsztatás. 7-12!! és abból a 8 már örömóda!

Persze neki a hivatala a tét muszájból parasztvakít, mellébeszél.

Irdatlan pénzek beleszórva a kézilabdázásba, eredmény semmi, külhoni topjátékosok, edzők finanszírozása magyar intézők által - mint Juhász...

Ezt nem merik kimondani.

 

objektív3 Creative Commons License 2023.02.04 -3 2 2185

Miért kellene eltanácsolni azokat, akik nem olyan jók, mint pl. Mikkel Hansen, de beférnek a magyar válogatottba? Egy olyan válogatottba, amely időnként nyolc közé jut.
Talán nem választottak jó szakmát? Talán ne legyen asztalos, aki nem fér be a legjobb száz asztalos közé a világon?

Előzmény: lunanoctis (2184)
lunanoctis Creative Commons License 2023.02.04 -5 2 2184

"Ezen a szinten már nem lehet MEGTANÍTANI gondolkodni a játékosokat, vagy jók ebben vagy nem, kis fejlődés azért lehet,"

 

Akkor tessék őket eltanácsolni Annyi más szakma van még a világon. Ja, csak nem igazán lehet hasonló jövedelmeket elérni ilyen teljesítménnyel.

Előzmény: objektív3 (2177)
Süni2 Creative Commons License 2023.02.04 -1 4 2183

Szitáról és Máthéról azt se lehet mondani, hogy túl nagydarabok vagy túl lassúak lennének. A tavalyi Szita irányítani is tudott volna. Jobban, mint bármelyik fiatal irányítónk.

 

/Csessze meg Pastor, hogy pont belőle akar kettesvédő szélsőt kreálni ahelyett, hogy igazolt volna igazi szélsőt. Jobban járt volna, ha marad a Plockban.

 

Remélem, hogy elengedik, ha a Szeged új edzője, legyen bárki is, se számol érdemben vele./

 

:(

Előzmény: objektív3 (2177)
Bamberg58 Creative Commons License 2023.02.03 -13 1 2182
objektív3 Creative Commons License 2023.02.03 -1 0 2181

Ha csak a 9m-es statot nézed, akkor az nem pontos, mert több átlövés volt.

Bodó nagyon jól lőtt, 59 %-kal.
Szita és Máthé pedig korábban.
Ancsin is elmegy.

Egyébként pedig nem átlövésekről, hanem átlövőkről volt szó, az átlövő játékába a betörések, közelebbi lövések, gólpasszok stb. is beletartoznak.

Előzmény: Igazság80 (2180)
Igazság80 Creative Commons License 2023.02.03 -1 2 2180

Természetesen néztem.  A megfelelő rovatban, a 9M lövések közé írják be ezeket, ugye átlövésekről beszélünk.  Majdnem mi próbálkoztunk ezzel a legtöbbet...

Előzmény: objektív3 (2179)
objektív3 Creative Commons License 2023.02.03 -1 0 2179

Akkor nézd meg a statot előbb!

Előzmény: Igazság80 (2178)
Igazság80 Creative Commons License 2023.02.03 -3 1 2178

"ne legyen már baj, hogy vannak nemzetközi szintű átlövőink"

 

Tényleg vannak.  Amennyiben a 40%  lövés/gól mutatót nemzetközi szintnek tekintjük, akkor határozottan igen.))...

 

 

Előzmény: objektív3 (2177)
objektív3 Creative Commons License 2023.02.03 -3 1 2177

Azért ne essünk át a ló túloldalára, ne legyen már baj, hogy vannak nemzetközi szintű átlövőink...
Korábban voltak fürge átlövőink is, pl. Balogh, Csaszi, Diaz, Győri, vagy a beállós Zubai, most nagy darabok vannak, ez van, de nem ez a fő probléma. A nagy darab játékosainkkal is sikeresek tudunk lenni, pl. ahogy felőröltük Izlandot és Egyiptomot.

A nőknél az a helyzet, hogy a magasság kevésbé számít, a kisebbek ügyesebbek, és jobban megélnek, pláne hogy a nagyobbak nem nagyon végzik el azt a kemény melót, amitől atletikusabbak lennének.

Ezen a szinten már nem lehet MEGTANÍTANI gondolkodni a játékosokat, vagy jók ebben vagy nem, kis fejlődés azért lehet, a csapatjátékot is lehet fejleszteni, csak kevés idő van rá.

Egyébként elfogadható szinten szerveztük a támadójátékot, más problémák voltak...

Előzmény: lunanoctis (2176)
lunanoctis Creative Commons License 2023.02.03 -1 2 2176

Valóban kiváló írás.

 

Még ezt emelném ki:

 

"Az átlövők tekintetében ez azt jelenti, hogy a férfi szakágban olyanokat választanak ki nagyrészt, akik kilenc méterről nagyot tudnak lőni pár keresztmozgásos figura után, kombinatív szempontból pedig jellemzően megelégszenek azzal, ha a beállóval sikerül viszonylag jó játékkapcsolatot kialakítani, amiből zárás-leválást tudnak játszani."

 

Miért nem tanítják meg a játékosokat gondolkodni a pályán? Nyilván nem fogja mindenki Görbe (vagy a topik témájához közelebb állóan Mikkel Hansen) szintjén érteni a játékot, de legyen már alapvető elvárás, hogy egy átlövő tíz-tizenöt percekre legalább meg tudja szervezni a csapata játékát elfogadható színvonalon.

 

A mostani kézilabdában hosszabb távon inkább csak vesztenek a csapatok az önfeledten durrogtató játékosokkal, mint nyernek. Húsz éve ez lehetett másként is, most már valószínűtlen. Sokkal analitikusabb lett a játék, jobban felkészültek a védelmek fizikailag és taktikailag egyaránt.

Előzmény: Bamberg58 (2162)
Fradista Utazó Creative Commons License 2023.02.03 0 1 2175

Egyiptom ls Horvátország kapitányát is kirúgták.

 

Garcia Parrondoról az egyik újság írt egy jó kis kattintásvadász cikket:"Kirúgták a kézilabda szövetségi kapitány, a spanyol szakember a magyar-egyiptomi meccsen ült utoljára a kispadon". 

RnD Creative Commons License 2023.02.03 -1 3 2174

Már az kínos h valakinek Adyról és Móriczról még most is a 'dzsentrimentalitás' jut eszébe. Mint a Kádár-korban az áltiskolai irodalom tankönyvekben.

 

Azért már Szerb Antal is túl volt ezen...

 

OFF

Előzmény: btamas70 (2171)
RnD Creative Commons License 2023.02.03 -1 1 2173

'.... Amit még szintén érdemes kiemelni, hogy a skandináv természet teljesítmény-, és nem eredményközpontú.'

 

Persze. Azért használ asztma elleni inhalátort 500 norvég profi biatlonos közül 450 mert az eredmény nem érdekli őket.

 

Nem kellene minden hülyeséget benyelni....

Előzmény: flott (2168)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2023.02.03 0 0 2172

Egy-két hely volt/van, ahová magyarokat hívtak, van ilyen kötődés, pl Hypo (Kovács Feriék), illetve Metzingen (Rott Ferenc, Rott Edina), hát ez nem túl sok. Főleg hogy a Hypo meggyengült. Régebben a Bundesligával talán több kapcsolódási pont volt, most már ott sincs sok, francia, skandináv vonalon meg nem volt jellemző korábban sem, mondjuk ők általában megoldják saját bázisból, ahogy a spanyolok is...

Előzmény: videkiman (2164)
btamas70 Creative Commons License 2023.02.03 -5 1 2171

Mi lenne, ha egy kézilaba VB témájú topikban a kézilabdáról, vagy legalább ténylegesen a sportról beszélnél, egy régesrég elavult osztályharcos ideológia ismertertése helyett? A tömegsport kiemelt támogatása tényleg rendkívül fontos, bár azzal sem itt kellene offolni.

Előzmény: Nullával Osztás (2170)
Nullával Osztás Creative Commons License 2023.02.03 -6 2 2170

No hát igen, igencsak fordítva ülünk mi a legendás pacin, a világgal permanens harcban lévő kaganátusunk pont sem úgy osztja a dellát, mint azt északon szokás — a mindenki számára igénybevehető kerékpárutak-futópályák-szabadtéri mozgást biztosító ingyenes eszközök helyett arénák-stadionok-jóbarátok kombónak jut a lóvé, esély sincs egy normális kultúrának a megteremtésére, amikor csodálkozunk az edzésre bicajon érkező norvég hölgyek elmeállapotán, akkor azért jusson eszünkbe, hogy északon a „mindenki mozogjon, aki többet akar, az áldozzon is“ eszméje a divatos, míg nálunk a „menjél aranybogaram élsportolónak, probléma egy szál se, hát te ígértetes vagyol, meg leszel fizetve, egy valag pénz vár a tündöklő tehetségedre, de ettől többet ne tegyél már be a pályafutásodba, jó lesz az úgy...“ mozgalom a tényező. A jelent látva Móricz meg Ady is sírva adná vissza az iparengedélyét, a dzsentri-mentalitás kimaxolva. Amikor a rendszer ennyire a pénzzel old meg mindent, akkor a rendszerben megjelenő emberek sem a szakmát, hanem a felvehető pénzeket látják. És persze a nőknél rettenetesebb a helyzet.

flott Creative Commons License 2023.02.03 0 3 2169

Egyébként ez a VB pontosan megmutatta, miért bullshit az, hogy "a sportban nincsen ha" (a másik a két- háromirányítós rendszer, amelyről korábban leírtam miért gondolom azt, tévesen rögzült a tudatban, és ilyen még a védekezés csak akarat kérdése).

 

Ugyanis szerintem a sportban van ha. Amiben nincs, az az eredmény. Mert az már egy tény. Viszont HA nem nézünk a dolgok mögé, HA nem elemezzük az elért eredményt, a későbbiekben pofára esés lehet a vége.

 

Mi is történt a mostani VB-n? Elértük a kitűzött célt, hurrá, krvajók vagyunk.

Kérdem én, biztos jók vagyunk? Ismerve a meccsek eredményeit, a mutatott játékot, vagy például mi van akkor, HA nincs az az iszonyatosan nagy mázlink, hogy a francia ikrek befújnak egy időntúlit videózás után (hatalmas köszönet érte, nem gondolnám, hogy a sporik nagyobbik része befújta volna).

 

Szóval szerintem ez is tévesen rögzült a tudatban, mert a sportban igenis van ha.

flott Creative Commons License 2023.02.03 0 2 2168

Valóban jó kis elemzés. Én kiemelnék még egy mondatot: 

Az már nem először kerül elő, hogy Magyarországon – a skandináv térséggel ellentétben – a taktikai felkészítés megelőzi az egyéni képességfejlesztést, így a figurális játékhoz választják ki a játékosokat, ami korán kiszelektál olyan, később érő fiatalokat, akikben lehetne potenciál.

 

Egyébként ebben a mondatban van egy link, amely egy másik cikkre mutat (svéd-magyar meccs), és amelyben van egy szerintem nagyon fontos rész, amit nem nagyon hallok a szakmától (igaz, nem olvasok minden cikket), pedig azt gondolom ezen tényező is nagy szerepet játszik abban, miért vagyunk lemaradva az elittől:

A másik ok sokkal inkább kulturális. Arról már a női kézilabda-Európa-bajnokság kapcsán is írtunk, hogy Skandináviában az alapvetően amatőr szemléletből kiinduló, életvitelszerű sportra nevelnek, míg nálunk a versenysportra. A különbség pedig ott ütközik ki legjobban, hogy Magyarországon a játékosok sokkal inkább munkának fogják föl a kézilabdázást, ami – a civil szférához hasonlóan – az edzések és mérkőzések idejére korlátozódik .... Skandináviában azonban az sem igazán jellemző, hogy valaki ne vállaljon munkát, vagy ne tanuljon a sport mellett. Ez amiatt is sokkal jobban kivitelezhető, mivel a sport az életvitel része, és sokkal jobban benne van a kultúrában az egyéni edzésmunka, amit általában pluszban is elvégeznek a játékosok ... Amit még szintén érdemes kiemelni, hogy a skandináv természet teljesítmény-, és nem eredményközpontú.

Előzmény: Bamberg58 (2162)
Isthy1 Creative Commons License 2023.02.03 0 1 2167

Így van és nekem csak jó emlékeim vannak róla ;-)

Előzmény: Süni2 (2165)
Taliga007 Creative Commons License 2023.02.03 0 1 2166

Sztem ahhoz, hogy külföldön felfigyeljenek vkire edzőként, ahhoz először itthon kéne villantani vmit, és ugye a négy bajnokesélyes/BL csapatból egynek van magyar edzője, EHF kupát se mostanában nyert magyar edző... A másik út, hogy a játékospályafutás alatt külföldi kapcsolatokat épít vki (de ezzel megint ugyanott vagyunk, h nincs értékelhető légiós kontingens), aztán leülni mondjuk segédedzőnek egy neves edző mellé, és bízni benne, h majd csak elb@sz valamit :). 

Előzmény: videkiman (2164)
Süni2 Creative Commons License 2023.02.03 0 1 2165

Konkoly játszott EHF-kupa döntőt /az amúgy részben magyar érdekeltségű/ Metzingennel 16-ban.

 

Azóta semmi.

Előzmény: videkiman (2164)
videkiman Creative Commons License 2023.02.03 0 1 2164

Nekem még az ötlött fel, amiről viszonylag keveset beszélünk (gondolom a stúdióban sem hangzott el - nem szoktam nézni a meccs eleji/félidei/végi szagértést), hogy hol vannak a külföldön dolgozó magyar edzők? Mer azt persze mindenki elmondja, hogy menjenek ki a játékosaink, de az edzőkről miért nem esik szó? Az is legalább ugyanolyan fontos lenne. Lehet én vagyok tájékozatlan, de az utóbbi 20 évből egy magyar edzőt sem tudok mondani férfi vonalon, aki külföldön valamilyen értelmezhető bajnokságban/csapatnál dolgozott volna. A csajoknál is max Németh András és Zsiga Gyula, az sem most volt.

 

Tök jól játszik, hogy azok a nemzetek általában jók válogatott szinten is, ahonnan sok edző dolgozik valamilyen másik országban (spanyolok, skandik, a franciák ebben talán kivételek, de ott nem hinném, hogy bármilyen kézis irányú képzéssel gondban lennének). Ami feltűnő, hogy mostanában jóval kevesebb délszáv edzőt látunk más európai csapatműé, láss csodát a szerb és horvát válogatott durva lejtmenetben van és szlovénok is gyengébbek kicsit a korábbiáknál.

Előzmény: Bamberg58 (2162)
btamas70 Creative Commons License 2023.02.03 -1 0 2163

Szerintem jobb is lehetne, ha észrevenné, vagy lényegesebbnek gondolná a férfi és női válogatottban egyaránt kiütköző gyengeségeket:

 

- az irányítóposztot leszámítva, alig van igazán jól egy-egyező játékosunk

- a beállók tudásukhoz / tehetségükhöz képest keveset kerülnek ziccerbe

Előzmény: Bamberg58 (2162)
Bamberg58 Creative Commons License 2023.02.02 -11 3 2162

A legjobb eddigi elemzés

https://index.hu/sport/kezilabda/2023/01/31/kezilabda-vilagbajnoksag-magyar-valogatott-elemzes/

A dánok elleni vereség több szempontból is óriási pofon a hazai szakmának

 

A magyar utánpótlás-képzésben két véglet van:

A FÉRFIAKNÁL IRÁNYÍTANI NEM KÉPES ÁTLÖVŐK, A NŐKNÉL PEDIG KIZÁRÓLAG IRÁNYÍTÓ TÍPUSÚ BELSŐ EMBEREK.

A magyar szakma tehát mindkettőt ki tudja nevelni, csak az egyensúlyt nem találta meg eddig.

A kitűzött célt, azaz az olimpiai selejtezőt elérte a magyar válogatott, ugyanakkor a párizsi kvóta szempontjából minimálisan jár előrébb a hazai kézilabdázás, mint a világbajnokság előtt.

A NYOLCADIK HELY ELLENÉRE EZ AZ EGYÜTTES NINCS OTT TÉNYLEGESEN A VILÁG LEGJOBB NYOLC CSAPATA KÖZÖTT,

Fradista Utazó Creative Commons License 2023.02.02 0 5 2161

Voltam tegnap meccsen, hát, a VB után a női Bundesliga kapcsán megkérdőjeleződik, hogy ez biztosan ugyanaz a sportág-e :-)

objektív3 Creative Commons License 2023.02.01 -1 1 2160

Szerintem a 8. hely IS reális, mert hét válogatott van, melyek általában jobbak nálunk, és kb. hét van a szintünk környékén, ezeket most megelőztük, némi mákkal.

Előzmény: Isthy1 (2158)
Igazság80 Creative Commons License 2023.02.01 -3 1 2159

Igen, ő legalább nem kamuzik, kimondja hogy mi a helyzet...

Előzmény: Isthy1 (2158)
Isthy1 Creative Commons License 2023.02.01 0 1 2158

https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/kezilabda-realisan-nezve-a-12-hely-kornyeken-vagyunk-bodo-richard-2937749

 

Amit a helyezésről mondott nagyjából stimmel, egy nagyobb bolyban vagyunk az élvonal után kb. 10 válogatottal együtt.

btamas70 Creative Commons License 2023.02.01 -7 0 2157

Én akkor kapcsoltam ki, amikor azt állította, hogy végül legyőztük Portugáliát. Mondott még valami érdekeset?;)

Előzmény: Tonio 2.0 (2153)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!