Keresés

Részletes keresés

baca Creative Commons License 2024.01.30 0 2 91

Szerintem nagyon reális kritikát írtál a műsorról, gyakorlatilag ugyanez a véleményem.

Előzmény: Törölt nick (89)
vanda62 Creative Commons License 2024.01.29 0 0 90

szia, becsülettel végig olvastam, biztos sokat dolgoztál a szövegen.

Tökéletesen igazad van abban, hogy tíz éve ez a műsor még sokkal inkább volt hagyományos sok hangszeres zenei verseny, most pedig sokkal inkább talentshow, annak minden hozadékával,  a harsánysággal, a populáris műfajok felé való nyitással. 

Én örülök neki, hogy a "Maestro" szelleme velünk van, gyermekeknek szóló komolyzenei műsor van a tévében főműsoridőben. Én azért szerettem meg kilenc- tízévesen a komolyzenét, mert apámmal lelkes nézői voltunk Leonard Bernstein gyerekeknek szóló tv műsorainak. Ha a műsor hatására csak egy gyerek, egy darab Chopin szonátát letölt a Spotify-ról,  már megérte ez a műsor, az összes hibájával együtt.

Előzmény: Törölt nick (89)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.28 0 0 89

Sziasztok!

 

Én a legelső évad óta nézem a műsort, és annak idején a sokszor hangoztatott szlogennel egyetértve hiánypótlónak tartottam. Három korosztály egymással összemérhető teljesítményeinek vetélkedését láthattuk, és a klasszikus zene olyan szaktekintélyeinek valóban tartalmas értékeléseit hallhattuk, mint pl. Szenthelyi Miklós tanár úr. Heteken keresztül bámultuk a műsort, kezdve a rostálások csetlő-botló felvételeitől a nyilvános adásokba kerülő jobbak háromlépcsős megmérettetésén át a legjobbakig. A döntősök közül is három nyertes került ki, korosztályonként egy-egy. Izgalmas volt, és akkora volt a színvonal, hogy én a döntőkben legszívesebben már nem is hirdettem volna helyezéseket. Öröm volt látni, hogy a komolyzene iránti sokat hangoztatott érdektelenség ellenére ennyi csodálatosan tehetséges ifjú magyar művészt ismerhettünk meg.

 

A nemzetközivé válás jól is elsülhetett volna, hiszen négy ország értelemszerűen négyszer annyi remek ifjú művészt hozhatott volna. A tehetségekkel nem is volt baj, de a műsor kommercializálódása, az elszaporodó show-elemek és a nemzetközivé terebélyesedő zsüri részéről tapasztalható harsányság és teatralitás kezdte a kedvemet szegni. Jó, rendben, el kell adni a produkciót. De akkor miért lett egyre kevesebb adás? Kiüresedtek az értékelések, 10 év körüli művészpalánták versengtek zeneakadémistákkal és világszerte koncertező, már-már profi zenészekkel a korosztályi versenyek megszüntetésével. Sebaj, így is sok szép produkciót láttam-hallottam.

 

Idén azonban... Egy elődöntő és két döntő - ez volna az elért népszerűség? Ennyire érdekli az embereket a műsor, amikor a szolgáltatók minden épeszű mértéket meghaladóan zúdítják a nézőikre (nem rám...) a soktucat évados végtelen "sorozataikat"? A Virtuózok pedig három adásra csökkent, plusz egy koncertre. Hát nagyon lehangoló a mérleg. A nemzetközi zsüri egyik-másik tagja - egyéb érdemeik elismerése mellett - komolyzenei műsorbs semmiképp sem való. Az értékelések is bombasztikus méltatásokkal teltek meg, valódi szakmai elemzések nélkül. A müsorvezető hölgy (Ida) valóban bájos és attraktív, de nekem túl harsány, a Zeneakadémia falai közé pedig szerintem nem való ez a stílus.

 

És hát a gyerekek... 90%-uk visszatérő. Hát hol vannak az új tehetségek? Az első évek tapasztalatai alapján biztosan most is lehetne találni annyi ügyes gyereket. Én valahogy korlátoznám a visszatérők számát, nem tudom, hogyan. De az újakra is kíváncsi vagyok. Az pedig, hogy az első abszolút győztes, Lugosi A. ismét elindult, nálam kiverte a biztosítékot. Lenyűgöz a tehetsége és a művészete, de hát ő már profi művész - persze, hogy leiskolázta a kicsiket. Én legjobban Abouzahra Mariamot sajnálom, aki - bár maga is visszatérő, ismét a második helyre szorult, pedig csodálatosan hegedül. Alit szívesen látnám a Virtuózok égisze alatt egy "Mi lett velük" műsorban, de ez most így nagyon nem volt fair a reménybeli első próbálkozókkal szemben.

 

Az ebben az erősen szárnyaszegett felállásban született eredményekkel nagyjából egyetértek. Számomra Balogh Ádám, és az országában győztes hárfás lány, a lengyel Zarina Zaradna hihetetlenül szép produkciója mellett a második helyre szorult cseh Kateřina Švecová hegedűjátéka marad különösen emlékezetes.

 

Backstage - Boros Misi szerepeltetése kínos volt, inkább zongorázott volna...

 

Az ukránok szerepeltetését értem, bár a mai világ ezen törekvése nekem már idegen. De hát amikor a japán (!) szépségkirálynő idén egy ukrán lány lehetett, akkor semmin sem csodálkozom.

 

vanda62 Creative Commons License 2024.01.28 0 0 88

Egyetértek, Ida csodálatos, nagyon szép, nagyon kedves. Az elmúlt hosszabb szezonokban több szerepe volt, nekem nagyon szimpatikus. 

Előzmény: Ilhilla (87)
Ilhilla Creative Commons License 2024.01.28 0 0 87

Essék pár szó a lengyel műsorvezető hölgyről: szerintem nagyszerű, érti a dolgát! Nem véletlen, hogy nem találtak "magyar megfelelőt" helyette most sem. 

vanda62 Creative Commons License 2024.01.27 0 0 86

igen, az ukrán énekes kislány és  Michael Jackson feldolgozás kapcsán is értettem a produceri szándékot, csak nem szeretem. Na mindegy, a többiek tetszettek. :-)

Előzmény: baca (85)
baca Creative Commons License 2024.01.27 0 0 85

Igen, Teo sztem is lejátszotta a mezőnyt (beugrott nyerni egy nemzetközi matematikaverseny után :-)), de a többiek is nagyon klasszak voltak.

Úgy látom a szervezők nem gondolják, hogy a műsor eladható, ha nincs belecsempészve kis popzene is.

Előzmény: vanda62 (84)
vanda62 Creative Commons License 2024.01.27 0 0 84

Nem véletlenül vártuk Teo Gertlert, csodálatos volt, tényleg megrendítő volt, ahogy játszott. Rajta kívül még Zarina Zaranda, a lengyel hárfás tetszett. Hihetetlen volt, hogy  egy tizenkét éves kislány zongora gazdagságú hangzást ért el. Nekem idén ők tetszettek a legjobban.

Ali is jó zenész, de ő már profi művész, tényleg olyan volt, mint egy Ducati a bicikliversenyen. És ezzel együtt se tetszett annyira a játéka, mint Gertleré.

 

https://youtu.be/-t0TrcgIWS8?feature=shared

vanda62 Creative Commons License 2024.01.22 0 0 83

Nekem is Ali tetszett a legjobban, és Katerzsina a cseh hegedűs. Keller nagyon szigorú volt, de nagyon jókat mondott. Tetszett, hogy nem gügyögött a gyerekeknek, hanem igazi művészként kezelte őket. 

 

Most volt pont nyolc éve, hogy barátnőm tanácsára egy szombat este bekapcsoltam a Bartók rádiót, hogy visszataláljak gyermekkorom kedvencéhez, a komolyzenéhez. A gyöngyhalászokat adták a Metropolitenből. Egy füst alatt szerettem bele az operába, és Mariusz Kwiecienbe, az előadás Zurgajába. Először az operákat szerettem meg, utána a kórusműveket, utána a szimfonikus műveket. 

Mostmár rendszeresen hallgatok klasszikus zenét, de mindez Zurgaval kezdődött. Sajnos Kwiecien betegség miatt visszavonult, ma már a krakkói zeneakadémia tanára, de azt a Zurgat nem tudom feledni.

 

https://youtu.be/z-UPpBkhvpY?feature=shared

 

ez se volt rossz, bár az előadás központi és legmegrenditőbb része Diana Damrauval előadott duettje volt, ott tényleg megállt néhány pillanatra a föld.

Előzmény: baca (81)
vanda62 Creative Commons License 2024.01.22 0 0 82

Teo Gertlert én is nagyon kedvelem.

Előzmény: baca (81)
baca Creative Commons License 2024.01.22 0 0 81

Most sikerült megnéznem a tévében. Nekem talánLugosi Ali tetszett a leginkább, bár megértem a spanyol zsüritag berzenkedését is. Villanásnyira a végén feltűnt a második részből néhány kép: Teo Gertlert is látni véltem, őt nagyon kedvelem.

 

Amúgy a legviccesebb, hogy a yt már tele van a kivágott Dimash-Domingo produkcióval (plusz a szakmányban gyártott reaction-ökkel is), anélkül, hogy megemlítenék, hol, milyen alkalomból készült a felvétel. Szegény gyerekek ... De hát a "két D" tényleg gigasztár kategória, és valóban nagy énekesek (szerintem legalábbis).

Előzmény: vanda62 (80)
vanda62 Creative Commons License 2024.01.22 0 0 80

már fent van a YouTube oldalon a döntő első része

https://youtu.be/wdabCyN7ZAQ?feature=shared

 

vanda62 Creative Commons License 2024.01.16 0 0 79

Megnéztem a you tubeon, nagyon tetszett. Lugosi Alit nem nagyon értettem, de úgy vagyok vele, mint Batta tanár úr, ha ez kell a nemzetközi hírnévhez, rajta. A legjobban Balogh Ádám tetszett a Mozart darabbal, megérdemelte a továbbjutást, drukkolok neki. 

Előzmény: baca (74)
baca Creative Commons License 2024.01.14 0 0 78

Igen, én is így vagyok vele.

Előzmény: vanda62 (77)
vanda62 Creative Commons License 2024.01.14 0 0 77

én azért szeretem ezt a műsort, mert akárhogy is sikerül maga a tévéműsor, maguk a műsorszámok a zenét tanuló gyerekek és a felkészítő tanáraik jóvoltából mindig nagyon jók:-)

Előzmény: baca (76)
baca Creative Commons License 2024.01.14 0 0 76

Kösz, remek!

Előzmény: vanda62 (75)
vanda62 Creative Commons License 2024.01.14 0 0 75

ma este háromnegyed kilenckor közzéteszik a műsor YouTube csatornáján is, én ott szeretném megnézni, mert a duna tv médiaklikk.hu alkalmazását nagyon nehezen tudom kezelni. 

https://youtu.be/OdIX1nSE_X4?feature=shared

Előzmény: baca (74)
baca Creative Commons License 2024.01.13 0 1 74

Rémes a szervezés a Duna TV részéről. Nagy nehezen a magyar elődöntő első felét (!?) megtaláltam a honlapjukon. Szerintem direkt bosszantják a potenciális nézőket.

 

Egyébként elképesztő volt a srác, aki egy év youtube-ozás után magától, kottaismeret nélkül majdnem teljesen megtanulta a La Campanellát. 

Előzmény: vanda62 (73)
vanda62 Creative Commons License 2023.12.30 0 0 73

Tegnap indult az új évad, a Magyar Rádió Zenekara adott koncertet a tavalyi győztesekkel. 

https://mediaklikk.hu/video/mr-szimfonikusok-2023-a-virtuozok-es-a-magyar-radio-muveszeti-egyutteseinek-galakoncertje/

vanda62 Creative Commons License 2022.12.14 0 0 72

Magyar Valentin öt éve indult Virtuózokban. Azóta is nagyon szeret versenyezni, rengeteg díjat nyert, legutóbb Junior Prima díjat. Most hallgattam meg a koncertjét a Bartók Facebook oldalán. Gyönyörű koncert volt, a záró szám Liszt: Mefisztó-keringője különösen elgondolkodtató volt. 

 

https://fb.watch/hpDpTwQMmY/

 

vanda62 Creative Commons License 2022.12.11 0 0 71

fiatal tenorok

Előzmény: vanda62 (68)
vanda62 Creative Commons License 2022.12.10 0 0 70

én az eredetit se szeretem, az "utángyártott" változat nem hoz lázba.

Előzmény: baca (69)
baca Creative Commons License 2022.12.10 0 0 69

A popdalocskát Bocelli fia adta elő a sztárfelvonulás jegyében (már amennyiben a sztárság öröklődik :))

Előzmény: vanda62 (68)
vanda62 Creative Commons License 2022.12.10 0 0 68

en modt csak a produkciókat neztem meg, az idei nemzetközi zsűrivel nem vagyok kibékülve. Nekem is Richard Kollett hegedű játéka, és David Roland zongorista tetszettek a legjobban.A magyar fiú igaz művész, aki elfogódottsag nélkül tudja megszólaltatni a saját érzéseit, gondolatait a darabról. Egyedi, eredeti, ahogy zenél. Nekem nagyon tetszett a fuvolara átírt Lenszkij aria is. Jobban előadta, mint, ahogy a fiatal z nirok el tudják énekelni. A végén a popszámot nem hallottam, nem azért hallgatok klasszikus zenei versenyt, hogy ilyeneket hallgassak.

 

 

Előzmény: baca (67)
baca Creative Commons License 2022.12.09 0 0 67

Hát ez a mai adás eléggé fura volt. Sztem a cseh hegedűs gyerek simán lehegedülte a teljes mezőnyt, de kiejtették. A középszerű popdal a végére meg minek (kinek) kellett, nem tudom.

vanda62 Creative Commons License 2022.11.26 0 0 66
Előzmény: vanda62 (65)
vanda62 Creative Commons License 2022.11.26 0 0 65

https://index.hu/kultur/2022/11/26/virtuozok-v4-tehetsegkutato-showmusor-zene/

 

Én a cikkíróval azonos sorrendet állítanék fel az ifjú művészek között. Az Chopin darab rendkívüli volt egy tizenötéves gyerektől. 

 

Keller Andrást nagyon jó volt látni, hallgatni. Olyan jó érzés, hogy időnként tényleg csodálatos emberek beszélnek a tévében. 

vanda62 Creative Commons License 2022.11.25 0 0 64

Keller András a zsűriben! Imádom!

vanda62 Creative Commons License 2022.11.19 0 0 63

igen, jövő héttől már válogató.

Előzmény: baca (62)
baca Creative Commons License 2022.11.19 0 0 62

Akkor jövő héttől már éles adás lesz? Amúgy a világ másik felén is egy 18 éves zongoraművész hozta lázba a zenerajongókat...

Előzmény: vanda62 (60)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!