Keresés

Részletes keresés

Marvin Hein Creative Commons License 22 órája 0 0 2821

cool

 

Igazság80 Creative Commons License 25 órája 0 0 2820

Bár annyit pontosítanék hogy ez a SHATTER  amire "összetör"   dolgot mondtam,  az valójában inkább talán a SZÉTTÖR   átírása lesz.  Ugye nyelvünkben a két kifejezés  gyakorlatilag eleve felcserélhető. Hallani tőlünk így is úgy is a beszédben.  A lényegen ez mit sem  változtat,  de tán így pontosabb és akkor még a hangalak is jóval közelebbi.  SZÉTTÖR--SHATTER      Ja, így jobbnak tűnik.

 

A  FÖLD--FIELD  meg annyira összefüggő hogy  nyugodtan nevezhetjük egyezésnek is,  a germán nyelvekben (is)  voltaképp mindenhol megvan a szó és mind a FÖLD  szavunk elváltoztatott külalakjáról van szó. 

 

A holland  VELD,   a  svéd  FälT,   norvég VOLL,  dán FELT,  német WEID és a FELD  mind a FÖLD .

 

A német nyelvben még külön említést érdemelnek a sváb és bajor nyelvjárás szavai erre :

 

Sváb : FäLD

 

Bajor:  FOID,  FÖJD      ---------------     Ezek a legközelebbi hangalakok a FÖLD  szavunkra, illetve a német FELD .

 

Maga a FÖLD  szót meg a magyar nyelv tudja csak értelmezni,  a FEL és FÖL ,  illetve a FED és FÖD  szavak választ is adnak az egészre...

 

 

Előzmény: merigazoi (2818)
ketni Creative Commons License 1 napja 0 0 2819

A G, L, "sátor" része az égbolt, (Óg király székhelye) a vonal, vonalak pedig a világoszlop.

Egy és két vonallal is szokásban volt megrajzolni a világoszlopot. A világoszlop Isten fája, az Istennel azonos jelkép.

 

Csekély a valószínűsége, hogy egy lófejet jelenít meg az L. A hasonlóság megtévesztő.

 

Az S viszont a világ négy sarkán álló világhegy jele, de más őskori vagy ókori (attól függ, hogy hol húzzuk meg a határt) felfogásban középen áll és belőle tör felefelé a világoszlop.

Előzmény: merigazoi (2817)
merigazoi Creative Commons License 1 napja -1 0 2818

a föld és field között van összefüggés

 

az össze megtalálható a szláv nyelvekben, meg IE és kaukázusi, meg egy-két urali nyelvben, de a shatter-t még az angolok se tudják honnan jött (feltételezik h szk- volt)

Előzmény: Igazság80 (2816)
merigazoi Creative Commons License 1 napja -1 0 2817

mert nincs más. illetve van egy unicode old hungarian, ami nekem nem jelenik meg, lehet windows 11-en már alapból megy, nem tudom.

 

szerintem az eredeti jelek ilyesmi mértani ábrák lehettek* (a többségük, az unicode hiányosságaival), a magyar a dőlt jeleivel már sajátosságokat hordoz.*pl a D T Gy jelei közti összefüggések, I í J jelek, de a G L rovás közti hasonlóságot ez a jelsor nem adja vissza (és nem is értem mi az oka a G L hasonlósáságának)

Előzmény: ketni (2815)
Igazság80 Creative Commons License 1 napja -1 0 2816

Folytatása ennek :

 

SERENE :  nyugodt,  derűs,  békés,  csendes,  higgadt,  derült (ég)   ------------   Ez pontosan és konkrétan a

SZERÉNY  azaz  SZER + ÉNY  képzésű  nyelvünkön felépült szava lesz.    A 6 megadott jelentés a szerény szót írja körül gyakorlatilag nagyjából.

 

A latin SERENUS  már nem olyan SZERÉNYES  toldalékokban,  ők még pluszban rácsapták a melléknévképzőnket is még a  szóra .

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FIELD-MAGNET :  indukciós tekercs   ------------   De az angol hanglak a magyar FÖLD-MÁGNES  kifejezés.  A régi görög még S-el  használta a mágnest. 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SPOTTY  :  piszkos,  foltos,  pöttyös    ----------------- Ez voltaképp a PÖTTY  szavunk,  csak a szó elejére betettek egy S hangot előtétnek.  Melynek célja rejtély,  de talán épp az a szándéka ennek hogy saját készítésű szónak tűnjön a magyar alapszó.))

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SHATTER :  összetör és összetör-ik    -------------  Na mi ez itt ?... ))     Az Ö kezdőhang nélküli (ö)SSZETÖR  szavunk módosítása van előttünk.   ÖSSZETÖR---SHATTER  átírás itt a történet.   Igeképzős összetett magyar szóból van az egész !  

 

A spanyol  ESTALLAR  ugyanez volna,   az albán  SHKATÉRROJ erősen  torzult, de még felismerhető azért.   Pandzsábi igekötő nélkül TÖRANÁ formát is ismer,  az arab nyelv egyik szava  erre  BAETHAR  ami mögött a BETÖR  szavunkat ismerhetjük fel.   Hasonlóképp is ejtik ki valamennyire,  magyar fül számára  egy igen erőteljesen beszédhibást idéző  verzióban mindezt előadva. 

 

Ahogy néztem, ez is megvan világszerte...

 

 

 

Előzmény: Igazság80 (2812)
ketni Creative Commons License 2 napja 0 0 2815

Fura.

Miért pont ez?

 

Tele van egészen bizarr jelekkel.

 

Sok bírálat is érte ezt a jelsort.

Nem kellett volna kapkodni, hanem ki kellett volna alakítani egy közmegegyezést, ami a történetiségen alapul és nem tartalmaz kitalációkat.

Előzmény: merigazoi (2814)
merigazoi Creative Commons License 2 napja 0 0 2814

rovas abc : ⴷᛩʍᘰ𐐥

 

ᛉ ꍞ ᴡ ʍ ᛋ ᛞ ᚼ ⊺ ᛁ ⴷ ᛕ ᘰ 𐐥 ꄩ ᴅ 𐑋 𐩣ⵕ  ⊪ ᛜ ᛐ ᛚ ᚿ ᛝ ǂ ꟻ ⴲ ϶ + ᚻ ᛏ ᚷ ᛩ

 

kéthangzós összevonások

 

[ab][nc][ic][ng] ϡ [ngy][ic][cc] « [ss]

 

érdekesség:

az ó-itáliaiban is meg az ó-arabban is van 5-6 rovás

Előzmény: merigazoi (2808)
ketni Creative Commons License 2 napja 0 0 2813

"azt olvastam valahol, h a hun és han, ugyanazokat a jegyeket használta (így el tudták egymást olvasni), de máshogy ejtették."

 

Az eredete viszont magyar_hun_szkíta vagy ahogy tetszik, ősnyelvi.

Ez is egy képlékeny terület.

Jelen állás szerint Varga Géza megállapításait fogadom el, a mi régi ábécénk ősvallási eredetű sematizált jelképekből állt össze 90%-ban.

Korábban sokkal több jelünk volt, és szó-szótagoló írás volt. (Jelenleg is vannak szójeleink.)

Később leegyszerűsödött jobbára betűírássá, úgy, hogy általában a jelölt szó első mássalhangzója, vagy hangja képviseli a betűt. 

 

Előzmény: merigazoi (2807)
Igazság80 Creative Commons License 2 napja 0 0 2812

Angol szavak mögötti magyar kifejezések.  Némely "latin" előzménnyel persze.  Nyelvünk már képezte és toldalékolta is őket :

 

GASOSCOPE :   gázjelző   ---------   GÁZOS-KÉP  a szavunk pontosan.   GÁZOS--GASOS  változtatták el ,   a  KÉP meg COPE  módosult. (jelen esetben)   Csak át van írva.))   Jól látszódik minden.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PETITE :  kicsi,  alacsony nő,  törékeny nő.   ------------------   Pontosan a PICIKE  szavunk átírása ez a  PETITE,   magyarul ragozott kifejezés kicsinyítőképzővel.  

 

A "szakma"  ezt egy  szinte egyező alakú "francia"  szóra vezeti vissza és 18. század végére datálják.))

Igen, tényleg  megvan nekik nem is ez a lényeges.   Az a lényeges hogy vajon  a francia nyelv hogyan építené fel ezt a szót.   Elmondom hogy sehogyan sem,   mert a PICIKE  készre toldalékolt szavunk lett PETIT(E) ,  egyszerűen csak átszerkesztették kicsit a hangalakot.   Ennyi ez a történet.))

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GLOW :   izzás, ragyogás,   lelkesedés,  hevülés,   parázslik,  lángol ---------------    Ez pontosan    a magyar GYÚLÓ  szavunknak az átírt verziója.   Képzett és már ragozott kifejezésünk.   A dupla W trükk az biztosan azért kellett hogy saját készítésű szónak tűnjön.))  

 

Ha hozzáírom ezt a magyar GYÚLÓ  szóhoz,  akkor GYÚLÓW  ,  így már van egy amolyan hibrid szavunk.  Jól látszik minden,  a GYÚLÓ--GLOW   formára módosult,  pontosan ugyanaz a dolog mindkettő, azaz egy magyarul képzett/ragozott kifejezés.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ALLOCATED :  kiosztott ---------     Ezt most kiselőadás nélkül ( igen könnyen igazolható) ,  elég csak egymás mellé tenni őket hogy  ELOSZTOTT-----ALLOCATED   ,  igekötős magyar összetett szó többszörösen toldalékolva.  Magyar ragozta,  magyar képezte...

 

 

 

 

merigazoi Creative Commons License 2 napja 0 0 2811

ᛜ ᛝ ᛞ u h k

ᛞ ᛝ

ᛜ ᛝ ᛖ v h k

 

nincs meg valakinel a teljes?

merigazoi Creative Commons License 2 napja 0 0 2810

ᛐ [j] ᚿ [i]

ᛩ [a]

ᚷ [b]

ᚻ [cs?]

ᛒ [m] (asszem nincs tükrbe)

ᚺ [r]

 

ᚼ [ty] meg ezer [1000]

ᛋ [ü]

Előzmény: merigazoi (2809)
merigazoi Creative Commons License 2 napja 0 0 2809

a rovás jelei a hangképzést mutatják.

 

a nyelvállást pl. ᛏ [c]   ⴷ [s] 

 

különbség ꍞ [z] és ᛉ [zs] között?

+ [d] T [t] | [sz]

..............................

amiröl nagyon keveset tudunk, az az összevonás (vagyis 2betüig tudjuk)

 

kicsit kristályosodott a teoria: a rovás képe alapján ejtettek szavakat. a hun birodalom azt siman el tudta rendelni, a szkita rigor.

 

szoval pl. a lo összevonva egy balra nézö lo.

Előzmény: merigazoi (2808)
merigazoi Creative Commons License 2 napja 0 0 2808

megvan valakinek a rovás abc unicodeban? ha megvan, másolja be. asszem nem ezen a gépen van

 

*emlékeztető

merigazoi Creative Commons License 2 napja 0 0 2807

attól függ honnan nézed. vagy milyen definiciot adsz neki. miből indulsz ki.

 

lehet azt nevezni gyöknek, ami egy fogalomkör.

meg lehet azt nevezni gyöknek, ami a szóalakja / hangtani alakja (hangtani mátrix v. hangzóköteme)

 

és ez mindkettő lehet egyszerre igaz.

 

a szóbokrok ügye

az ugye a fogalmi szekvencia, azaz hogyan változik a fogalom / értelem az idők során (újabb szóalakok keletkezésével)

 

a magánhangzókról van egy-két jellemző, mondjuk a hangrend, meg modjuk vizsgálható hangsor szempontjából.

 

nekem van olyan sejtésem (amire már utaltam elébb valahol) hogy a rovás jeleinek köze van a evilági értelmének a hangoknak és szavaknak. elvileg a keleti hun írásmód is valahogy igy alakul(hat)ott ki, a kínai és japán. azt olvastam valahol, h a hun és han, ugyanazokat a jegyeket használta (így el tudták egymást olvasni), de máshogy ejtették.

Előzmény: ketni (2806)
ketni Creative Commons License 3 napja 0 0 2806

Itt látszik, hogy mennyire égető szükség lenne az ősgyökök tisztába tevésére.

Egyetértek V. Csabával, hogy az egy mássalhangzós ősgyök az bizony egyetlen egy fogalomkört foglal magába.

Minden további, ősgyökökből szerveződő ún. (Maráczosan) teremtő két mássalhangzós gyök már kezd kilépni ebből az ömlesztett fogalomkörből, és ez az oka annak, hogy szóbokra tagolódnak a szavaink.

 

 

Továbbá itt vannak a magánhangzós ősgyökök, amikről valójában csak találgatások vannak.

Nem tisztázott a magánhangzók szerepe a szóalkotásban.

Előzmény: merigazoi (2805)
merigazoi Creative Commons License 3 napja 0 0 2805

egy gyök nem (csak) egy fogalom. nem azt jelenti h van egy hangtani gyök és annak csak egy jelentése van, és azok hasadnak.

 

kör görbe görnyedt kókad kornyad

gurul görög gördül

kurjant hórogat horkan

horgas horgad

 

legalább 2 (alap) értelem

 

de van még... hörpint, gürcöl, köhög, karcol... ugyanaz a hangtani gyök

Előzmény: ketni (2790)
ketni Creative Commons License 3 napja 0 0 2804

"Miközben itt a  bog:"

Nem véletlen, hogy az a buca buga is. Ki hogy szereti.

Én pl. bugának ismerem a tovább feldolgozandó, hengerelendő acéltömböt.

 

"busa tehát a vas szóból ered és tömört, szilárdat, tömeget jelent"

 

Ezt ilyen biztosan nem lehet állítani. Nagy szóbokra van a változatainak, a felpúposodásra, duzzadásra.

Fordítva is megeshetett, ha a gyök előbb keletkezett mint a vas vagy rézolvasztás.

 

"(bus-a) mn. tt. busát. Nagy zömök fejű, fölfujt ábrázatu. Busa gyerek. Busa képü. Átv. ért. önfejü, makacs.
Mennyiben a fej tulajdonságára vonatkozik, a török bas-hoz hasonlítható, mely fejet jelent. Egyébiránt a duzzadtság, fölfujtság alapfogalmából kiindulva hasonló a német Baus (back), bausen Bausch, svéd pösa (felfúni) szókhoz. Ide tartoznak a magyar buzma, duzma, duzmatt is. V. ö. BÚSA."

Előzmény: Carnuntum (2801)
altercator Creative Commons License 3 napja 0 0 2803

Valami széppel, értékessel behintett > hintes (hímes) > kincses > kincs

(cs - mint hánt > háncs; bont > bonc-ol, stb.)

Előzmény: ketni (2793)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2802

Jav.:

 

 

ótörök jövevényszónak álcázzák a bokát, a bogot meg nem! :)))))))))))

 

Az okát is tudom... mert a finnugristák csan nk-s szavagból vélelmezik a g hang kialakulását. Ezért vágják el az ÖSSZES török-magyar szóegyezést!

 

--

 

ÚESz: bog: Valószínűleg örökség a finnugor korból. |  ≡  Vog.  (Szo.) pɔ̄χlip ’gomb’; osztj.  (DN.) poŋχəl ’csomó ‹a fán›’; zürj.  (Sz.) bugi̮ľ ’szemgolyó, szem’; md. pokoľ  (E.) ’csomó, rög, darab’, (M.) ’gombolyag’; finn punka ’kövér, testes ember’; lp.  (norv.) bug'ge ’púp, feldagadt, felduzzadt dolog’ [fgr. *puηka vagy *poŋka: ’csomó, duzzanat, dudor’].  ⌂  A magyar szó eleji b-hez vö. →bal; a fgr. *ŋk > m. g hangváltozáshoz vö. →dug, →mag stb. Az 2. jelentés valószínűleg metafora: az íz és az ág is gyakran bütykös.  ⚠  Az ótörökből való származtatása kevéssé valószínű.

 

 

Ráadásul itt az nk-s változatot is produkáják. Tehát érthetetelen.

Előzmény: Carnuntum (2801)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2801

Itt van a buca elásva finnugristáinknál, mint ótörök jövevényszó!

 

ótörök jövevényszónak álcázzák a bgokát, a bogot meg nem! :)))))))))))

 

Az okát is tudom... mert a finnugristák csan nk-s szavagból vélelmezik a g hang kialakulását. Ezért vágják el az ÖSSZES török-magyar szóegyezést!

 

 

ÚESz: boka A: 1193 ? boka [hn.] (ÓMOlv. 54); 1211 ? Buca [szn.] (PRT. 10: 515); 1405 k. boca (

 

https://uesz.nytud.hu/index.html

 

 

"Ótörök jövevényszó. |  ≡  Csag. bakay ’a birka sípcsontja’; kirg. bakay ’a pata feletti csontok’; kum. baqay ’ua.’; stb. Megfelelői a mongol és mandzsu nyelvekben is.  ⌂  A magyarba átkerült alak a *baka lehetett. A boka első szótagi o-ja elhasonulással jöhetett létre; vö. →pogácsa, →pogány stb. – A 4. és 5. jelentés főleg a baka változathoz kapcsolódik.  ≂  Tisztázatlan idetartozású a (N.) bokázófúró ’egy fajta fúró a kerék küllőinek készítéséhez’  (1696: SzT.), amely Erdélyben ismert tájszó."

 

 

Miközben itt a  bog:

 

 

ÚESz: bog: Valószínűleg örökség a finnugor korból. |  ≡  Vog.  (Szo.) pɔ̄χlip ’gomb’; osztj.  (DN.) poŋχəl ’csomó ‹a fán›’; zürj.  (Sz.) bugi̮ľ ’szemgolyó, szem’; md. pokoľ  (E.) ’csomó, rög, darab’, (M.) ’gombolyag’; finn punka ’kövér, testes ember’; lp.  (norv.) bug'ge ’púp, feldagadt, felduzzadt dolog’ [fgr. *puηka vagy *poŋka: ’csomó, duzzanat, dudor’].  ⌂  A magyar szó eleji b-hez vö. →bal; a fgr. *ŋk > m. g hangváltozáshoz vö. →dug, →mag stb. Az 2. jelentés valószínűleg metafora: az íz és az ág is gyakran bütykös.  ⚠  Az ótörökből való származtatása kevéssé valószínű.

Előzmény: Carnuntum (2800)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2800

Szerintem a vas szavunk a bog, bag, bocs, bús, dús, has, tus, - csomós, tömör jelentéséhez illik.

 

Véleményem szerint azért v kezdőhangú, mert folyékony formában formázható, tehát hajlik, vajlik.. elválik a salaktól:

 

CzF.: Vaj: fen, fel, fej szókkal közös eredetű, mintha volna vékonyhangon: vej, (lív nyelven: vői) az az fej v. fel. Innen Molnár Albertnél is „Vaját v. felit a téjnek elszedni“.

 

----

 

A fej - fejedelem szavunk tehát a fenn hordott főt jelenti.

 

A busa fej, pedig a "búsuló "nehéz fejet"

Előzmény: Carnuntum (2799)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2799

"busásan = vastagon (nagyon) - busa tehát a vas szóból ered és tömört, szilárdat, tömeget jelent"

 

Mekkora vicces alter képzelgés :-DDD

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=167002763&t=9111571

 

------

 

Még Milyen szerencse, hogy nem csak ÚESz van. Ha a két gyűjteményt összevetjük világos, hogy a bucok, bockó és a buca egy eredetű. 

Ismeretlen eredetű és a A buc szó (→bonc¹) különböző kicsinyítő képzős alakjának tartják. Utána pedig lám egy hangátvetéssel példáloznak: "A megnevezés alapja a comb és e tárgyak közti alaki hasonlóság lehetett." Pedig a buc-ból úgy lett bonc, vagy bomló, ahogyan a göb-ből, göngyöleg, vagy gömb.

 

 

Pallas: buca a kohászatban. Ha a nyersvasból kovácsolható vasat akarunk készíteni, a nyersvasat megolvasztjuk és azután levegővel és oxidáló salakokkal hozzuk érintkezésbe, hogy széntartalmát elveszítse; ennek következtében megsűrűsödik, gyurhatóvá válik, s az úgy nyert vastömeg, melyben még salak van, a B.

 

ÚESz: buckó × A: 1708 buczko (Nyr. 22: 518) J: ‹mn› 1708 ’vaskos; zömök | massig; gedrungen’ (↑) | ‹fn› 1722 ’csomó; kidudorodás | Knoten; Ausbauchung’ (MNy. 75: 255)

 

ÚESz: bucok × [4] A: 1761 ? buczok (NySz.); 1772 buczkos [sz.] (MNy. 60: 221) J: 1 1761 ? ’csomó; kidudorodás | Knoten; Ausbauchung’ (↑), 1772 ’ua.’ (↑); 2 1781 ’vaskos formájú tárgy, test | massiger Gegenstand, Körper’ (MNy. 57: 487); 3 1844 ’homokbucka | Sandhügel’ (NSz.); 4 1877 ’tuskó | Klotz’ (Nyr. 6: 230)

Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2798

ÚESz: hanti: vasbazawaza ’ua.’; stb. [uráli *ßaśke ’vmilyen fém’ 

busásan = vastagon (nagyon) - busa tehát a vas szóból ered és tömört, szilárdat, tömeget jelent

 

-----

 

Ezt azért tegyük hozzá:

 

Mennyiben a begy öblös üreget képez, mely

megtelve kidudorodik, s csomódad álakat ölt, alapfogalomban

rokon azon bed, bőd, bőd, be'nd, bog, bőg,

búg, bogy, biity, bogy, bugy, bocs, bucs gyökökkel, melyek

származékai valami felfuvódót, gömbölyű, dudoni,

csomós testet jelentenek, milyenek: bSdön, bődön,

bendo', bogács, boglya, bögre, buga, bVgySk, büty.k,

bSgyűrS, bogya, bugya, bugyor, bocska, buczkó,

buczka, poh stb. Kül.nben alaphangjainál fogva hasonló

hozzá a német Bauch, régi felső német ptth,

buh, szanszkrit pah (vastagszik), bonnan bohusz (vastag,

pohos), görög na^íg, latin pinguis stb. Legközelebb

áll hozzá az emlősök gyomrát jelentő bendo'.

Előzmény: Carnuntum (2797)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2797

ÚESz: hanti: vasbazawaza ’ua.’; stb. [uráli *ßaśke ’vmilyen fém’ 

busásan = vastagon (nagyon) - busa tehát a vas szóból ered és tömört, szilárdat, tömeget jelent

 

 

------------

 

És ez lesz a befutó, a vasvári települések nevére, nem a török eredet!!!!!! :))))))))))))))

 

 

- Bocs v. buca a kohászatban. Ha a nyersvasból kovácsolható vasat akarunk készíteni, a nyersvasat megolvasztjuk és azután levegővel és oxidáló salakokkal hozzuk érintkezésbe, hogy széntartalmát elveszítse; ennek következtében megsűrűsödik, gyurhatóvá válik, s az úgy nyert vastömeg, melyben még salak van, a B.

 

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-pallas-nagy-lexikona-2/b-26DA/bocs-3D2F/

Előzmény: Carnuntum (2796)
Carnuntum Creative Commons License 3 napja 0 0 2796

Bács: Neve a magyar Bács személynévből ered, melynek előzménye az ótörök baga méltóságnév. - valószínűsíthetően az ótörök baya méltóságnévből származik.

 

---

 

Tegyük mellé:

 

ÚESz: hanti: vasbazawaza ’ua.’; stb. [uráli *ßaśke ’vmilyen fém’

busásan = vastagon (nagyon) - busa tehát a vas szóból ered és tömört, szilárdat, tömeget jelent. Ebből lett a büszke szavunk is, nem pedig a "bűz-ből" mint amit az ÚESz állít.

ÚEsz: Vaskos: Bizonytalan eredetű, esetleg származékszó. |  ⌂  Talán a →vas szóból keletkezett. A képzési mód szabálytalan és szokatlan; de vö. nehézkes (→nehéz). A megnevezés a vas tömörsége és súlya közti hasonlóságon és a zömök testalkaton, ill. az olyan formájú tárgyakon alapulhat. A jelentésekhez vö. még →vastag.

 

Nem minden (csak) török!

Igazság80 Creative Commons License 3 napja 0 0 2795

A gyökszavaink igen jelentős részéről kimutatható hogy hangutánzó eredetű.   Olyan sok van, hogy észszerű és célszerű feltételezni hogy  jóval több van annál, mint amennyit a "szakma"   odasorol.

 

Már csak  elég összehasonlítani az igét vagy éppen a használati tárgyaink jelentős részét a valóságban hallható  tényleges hangokkal.   A  kérdés számomra nem kérdés :

 

FORR a víz mit hallunk ?---  FRFRR-FRR      Fő az étel mit hallunk ----fffööfffföff      U-GAT a kutya mit hallunk?-----   U-UH--U-UH -  U-U-ÚÚÚ   ----  U-kat hallunk.     SÚRolunk mit hallunk ---- SRR-SRRS-SRRR  

 

FÚRunk valamit mit hallunk ?...  -----FRRRFRR-FRRR       CSISZolásnál mit hallunk?       CSÚSZó hangot . CSISSZ-cSASSZ-cSUSSZ       ESik az eső :  SSS-sSS-SSSS     ÁSsunk kicsit :  SSS--sSS-SSS     

 

HÉÉÉ---HÍÍ   ----HÍV         HEJJ indulatszó,  megérkezéskor jólesően mondják HEJJ de jó végre megérkeztünk haza.  A HELYre.    Székelyeknél HELYÉN  dolgot is jelentett.  

 

Ezeket 100 oldalon át tudnám még írni, de most ennyi egyelőre, kis bemelegítés és szemléltetésnek  épp jó.

Ezek a dolgok megkerülhetetlenek  szerintem ha tényleg érteni akarjuk hogy készült/épült a nyelv. 

 

GURulás, GÖRdülés, GÖR(rr)gő,   GÖR(RR)geteg (égdörgés)  -----   megkerülhetetlen a hangutánzó  GRR-GRR-G   valóságban hallható hangok szerepe, amelyeket  hallunk egy  hengeres test mondjuk görgetése során,  vagy a lavina esetén illetve az égdörgésnél.  DÖRR-el is jó nem csak egyféle hangja annak sem.

 

Úgyhogy nem értem a problémát,  mert  a GÖR bizony ebből a hangutánzásból alakulhatott ki észszerűen.  Majd a GÖR által kis módosítással KÖR, immár a KÖRformát tudatosan megnevezve.  Ami GÖR-dül az észszerűen KÖR-be  fordul,  logikus a kapcsolódás.   Másképp fogalmazva a napnál is világosabb.))

 

Legalább is nekem az.  Amúgy én nem a KŐ képzetének tartom a KÖR-t hanem a GÖR  képzetének.  Egy kő formája majdhogynem bármiféle lehet,  ha úgy "adja a gép" akkor épp  gömbölyű is,  de az semmiképp sem állítható hogy ez volna az uralkodó jellemző formája ennek a kőnek...

 

 

 

Előzmény: ketni (2789)
ketni Creative Commons License 4 napja 0 0 2794

Szerintem mi nem ugyan azt értjük ősgyök alatt.

 

Az ősgyök, mint jelentése szerinti őse egy szóbokornak, ahol is szavakat fűz egybe, az én felfogásom szerint attól az időszaktól nevezhetjük így, amikortól ezek a szóbokrok összeálltak, pontosabban kialakult az a szabály, hogy a szóalkotásban figyelembe vették az alapjelentés azonosságát.

 

Eddig a pontig viszont a hangutánzó hangkiadás csak egy hangkiadás és nem ősgyök.

Hogy hasonló jelenségeket fokozatosan hozzákapcsoltak, az nagyon hosszú folyamat lehetett.

Ameddig szavakká nem formálódtak ezek a sok esetben hangutánzó "vakkantások" addig én nem nevezném ezeket ősgyököknek.

Valamilyen proto ősgyök lehet legfeljebb.

Előzmény: Igazság80 (2781)
ketni Creative Commons License 4 napja 0 0 2793

Itt is helyesbítenem kell.

A kincs ezek szerint mégsem lóg ki a sorból.

Előzmény: ketni (2790)
ketni Creative Commons License 4 napja 0 0 2792

"Így ezek a szavak teljesen más eredetűek. Semmilyen módon sem állnak rokonságban."

 

Ezt ahogy leírtam, már meg is bántam!

Kapcsolat azért van közöttük, mert a kény, kényeskedik a hajladozást idézi meg.

Tehát ismét a kerekdedségnél járunk.

Ide tartozik a kéj, kíván, kecs szavak. (Cz-Fo)

A kecs-kacs rá is vezet az elhajlás értelemre.

 

A rokon jelentést itt a Ko ősgyök változat adja, az elhajlás jelentésével.

Előzmény: ketni (2791)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!