Keresés

Részletes keresés

baekdosan Creative Commons License 2019.02.14 0 0 9

Üdv!

 

Elhajlik a katana, így lett megalkotva. Könnyebb egy hajlott pengét kijavítani, mint egy töröttet.

 

Katana vs longsword-part1 és part 2 Sir Pilkington a feltöltője a YouTube-on. Nem tudom tabletről beilleszteni a linket.

Előzmény: H. Berlioz (8)
H. Berlioz Creative Commons License 2019.02.09 0 0 8

Szép napot mindenkinek!

Én nem annyira értek a régi fegyverekhez, de a múltkor összevitatkoztam egy ismerősömmel azon, hogy egy katana széttörhető e egy európai kétkezes karddal. Én szerintem nem, mert a katana-t úgy kovácsolják két részből, hogy ne csak éltartó, hanem rugalmas is legyen, szóval ha két tuskóra tennénk a szamurájkardot és középen rávágnánk a kétkezes karddal, akkor legfeljebb lepattanna róla (szerintem), mert nem olyan rideg a penge, hogy eltörjön (esetleg meghajlik). 
Szeretnék ebben dűlőre jutni, mert azóta foglalkoztat a kérdés. Szerintetek? 

ukigumo subarashi Creative Commons License 2014.03.19 0 0 7

Üdv mindenkinek,

 

Nem kell szabadkoznod, ha úgy érzed hogy harcművész vagy akkor az vagy . Nincs megkötés, hogy csak bizonyos szint felett vagy az. Gondolom iaido-zol. Ide általában alu pengét javasolnak de azért az acél az mégis csak acél. A súlyával ne foglalkozz, minél nehezebb annál szebbek lesznek a mozdulatok. Lehet nem olyan gyors kapkodós, de az életben sem lenne az. Életlennek a leggyengébb legolcsóbb is megteszi, az illesztéseket könnyen meg lehet reparálni,  lakkozás is mindegy, amilyen tetszik, előbb utóbb úgy is oda csapod valahová, ütközöl az edzőtársaddal, fallal, talajjal. A markolat bandázs tapasztalatom szerint még az eredeti japánon is elcsúszik idővel, van kb 60 kardom, sok japán, mindég van mit javítani, az illesztés álltában is változik, páratartalom hőmérséklet stb.

Tudok ajánlani egy szép kb 1000 gr-os katanát hajtogatott pengével szép rajzolat, shinogi vércsatornával szereléktől függően 45-55 ezerét, most más rövid kardom nincs én 80 centiseket használok 1,5 kg felett, technika kérdése és megy a 3000 vágás is. most utána számolva egy edzésen az első 10 percben lemegy 30-40 gyakorlat ebben van alapbol kb 200 vágás, hidd el hozzá szoksz, én sem gondoltam, amiko kezdtem 20-30 vágás is nehézséget okozott botkarddal. A markolattól mért súlypont meg huleség ne foglalkozz vele nem számít, a hosszabb kardoknál úgy is egyre messzebb kerül de az a jó.

 

Egyébként amit felvetettél egy korekt méretű penge, a tsuba lehet fontos, hogy ne legyen éles a széle,meg szögletes. Mokko, vagy kerek tsubát javaslok, a fuchi kashira sem szerencsés ha érdes, vagy éle van, az a jó ami teljesen gömbölyű a végén az nem kezdi ki a tenyeredet.

 

Valójában a szín is mindegy japánban a rózsaszín sem ritka az is csak egy szín, nincs nemhez kötve, az alap fekete kard, saya, sageo és maki valójában alacsonyabb minőségű egyszerűbb kardot mutat legtöbb esetben, alacsonyabb rangú szamurájjal, vagy ashigaruval köthető össze.

 

Hamon iaitora nem kell, lehet csiszolt, csak a látvány kedvéért.

 

Remélem tudtam segíteni, sok sikert a szemezgetésben

 

üüüüüüdddddvvvvvvv

Előzmény: Amforius (4)
Amforius Creative Commons License 2014.03.13 0 0 6

Ennyi pénzért? Mire gondolsz, tekintve hogy nem írtam árat.

Előzmény: Bagaméri' (5)
Bagaméri' Creative Commons License 2014.03.12 0 0 5

Szia,

 

Ennyi pénzért(igaz nem idehaza) már sokkal jobb katanát lehet kapni.

Olvasgass:

http://www.sword-buyers-guide.com/authentic-japanese-swords.html

Előzmény: Amforius (-)
Amforius Creative Commons License 2014.03.11 0 0 4

Elnézést, igazatok van, hülyén fogalmaztam. Úgy kellett volna fogalmaznom, hogy karcművészetet űzök és kezdő vagyok, azaz az első évben járok. Mellesleg nem egy "ferrarit" akarok venni, hanem kinéztem egy kardot amiről megkérdeztem a mesterem véleményét is, de másokéra is kíváncsi vagyok.

kjanik Creative Commons License 2014.03.10 0 0 3

A hőkezelésről:

Létezik, és nem túl bonyolult a 1060-as anyaghoz az a hőkezelési technológia, amellyel biztosítható a szívósság és keménység optimális párosítása egy adott célhoz. Ugyanis a keménység és szívósság csak egymás rovására növelhetők.

Az tény, hogy kardhoz van ideálisabb (és drágább) anyag, nem beszélve a speciális kovácsolási technikákról.

 

"Még kezdő harcművész vagyok, és ..."

Ez tényleg szerencsétlen párosítása a fogalmaknak.

Előzmény: Amforius (-)
ELŐRE! Creative Commons License 2014.03.10 0 0 2

Meg nem sértve a kezdő művész urat, de előbb a lelket kell tisztelni, csak utána a harci tudást. Ehhez nem árt a szavak helyes megválasztása sem, mint szellemi nagyságunk kifogástalanságának bizonyítéka.

 

Emiatt az olyasmi, hogy "kezdő harcművész" elég fura. Vagy kezdő, vagy harcművész :) De a kettő együtt?....LOL

Előzmény: Amforius (-)
forgione1 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 1

300 vágás után leszakad a karom, de az számomra nem probléma.

 

Most még nem, de majd 15-20 év múlva még az orrod se tudod kifújni, mert nem tudod segítség nélkül addig felemelni a kezed. És ehhez elég lesz 5 év aktív sportolás.....

Előzmény: mert mindig a hoki (0)
mert mindig a hoki Creative Commons License 2014.03.09 0 0 0

Csak egy műszaki furcsaság:

 

Penge edzésének típusa, Rockwell keménységi fok: Teljesen átedzett, HRC 52

 

Ez miért jó? Erre mit mond az aki gyártja/eladja? Ugyanis a penge belsejének a szívóssága ezzel megszűnik, elveszti rugalmasságát, törékennyebbé válik az egész. Persze ha csak 1-2 mm az egész pengevastagság, akkor átedződik mindenképp, csak akkor meg gyanús a szöveg, afféle marketingfogás, hogy olyasmit akarnak bedumálni komoly teljesítménynek ami ab start adott. Mintha az ivóvizes üvegre ráírnák, hogy "átlátszó víz". persze, hogy olyan, hiszen nem tud más lenni, mert akkor már nem ivóvíz.

 

Más.

Kérdésed valahogy arra hajaz, hogy "Kezdő sofőr vagyok, láttam már ezerkettes Zsigulit, egyszer bele is ülhettem, de most autót veszek, milyen lenne nekem a jó? Porsche, Lamborghini vagy Ferrari?"

Előzmény: Amforius (-)
Amforius Creative Commons License 2014.03.07 0 0 topiknyitó

Sziasztok!

Még kezdő harcművész vagyok, és mielőtt veszek egy saját katanát, szeretnék minél több információt összegyűjteni. Nem azt kérem hogy mutassatok jobbat, hanem hogy mondjátok el ERRŐL a katanáról a véleményeteket. Árat szándékosan nem írok, hogy ne az befolyásoljon titeket. Természetesen nem tameshigirihez hanem iaiotként használnám, mivel amint említettem, még kezdő vagyok.

Az adatok az alábbiak:

Kard súlya (saya - kardhüvely nélkül ): 1100 g
Penge hossza (habakival): 72.5 cm

Tsuka (markolat) hossza: 28 cm
Egyensúlypont (a tsubától - markolatvédőtől mérve): 14 cm
Penge edzésének típusa, Rockwell keménységi fok: Teljesen átedzett, HRC 52
Nakago (markolattüske) típusa: Teljes
Tsuka (markolat) rögzítés: 2 bambusz csap
Tsuka bőr (samekawa) típusa: Eredeti rájabőr
Tsuka ito (markolat kötés): Fekete pamut
Saya (kardhüvely) anyaga: Lakkozott fa
Penge anyaga: 1060 feketített szénacél
Szerelékek anyaga: Antikolt öntvény

Sokan mondták hogy ez viszonylag nehéz kardnak számít és bele kell erősödnöm idővel, mert 300 vágás után leszakad a karom, de az számomra nem probléma.

Illetve olyan kérdésem lenne, hogy mennyi "gáz" a feketített penge?
Szóval hozzáértő emberek és harcművészek véleményét várom.

A válaszokat előre is köszi!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!